Охранител от частна фирма в Хасково е открит край язовира на село Мандра. 59-годишният хасковлия Христо Димитров Кабаиванов беше обявен за издирване от сина му преди около два месеца, съобщава haskovo.net.
По неофициална информация мъжът, намерен в ямата край водоема, е именно той. Вероятно става въпрос за битова драма между двама приятели от години. Христо е затрит от приятеля си Илия Ангов, предаде “Стандарт”. Преди време двамата тръгнали, за да търсят кола на Христо, който бил в джоба с парите, изтеглени от банка чрез кредит, за да си купи нов джип. Двамата се познават от много време и Илия бил най-доверения човек на приятеля си Христо.

Тръгнали сутринта и после никой вече не ги видял. След изчезването на Христо обаче Илия заминал за Германия. Роднините на Христо заподозрели, че има нещо гнило, което се е случило между двамата приятели именно заради скорошното заминаване на Илия. Полицията спипала Илия в момент, в който той се прибрал обратно в Хасково и въпреки че той не признавал, че знае защо и как приятелят му Христо е изчезнал, разследващите го притиснали чрез детектор на лъжата, когато истината, че Илия не само знае подробности за смъртта на Христо, но е и вероятният извършител на убийството му, мъжът бил принуден не само да признае истината, но и да заведе униформените до мястото, където е заровил приятеля си.

Край язовира разследващите се натъкнали на потресаваща гледка, на труп в яма с два отрязани крака, заровен под гуми и купища боклуци. Според версията на Илия двамата били до димитровградския пазар на 16 октомври, не могли да харесат автомобил на Христо, заради което решили да се почерпят в къщата на Илия в село Мандра. След известно време обаче двамата подпийнали мъже се скарали заради това, че Христо говорел лошо за жените и дори си позволил да обижда съпругата на домакина си. По думите на Илия Христо започнал да попипва пистолета си, който висял на кобур на панталона му, заради това Илия скочил изплашен, че приятелят му може да насочи дулото към него, блъснал Христо, който паднал на земята и починал на място. Шашнатият Илия решил да го зарови и да прикрие следите си, притеснен, че може да бъде обвинен за убийство.

Затова и напъхал в дупка приятеля си край язовира. Тъй като Христо бил едър мъж, се наложило да му отреже краката, за да го събере в дупката. 59-годишният Кабаиванов е бивш военен. През последните години обаче той работи като охранител на завод в Хасково, затова и носел оръжие, което е, по думите на роднините му, законно притежавано. Според близките на убития обаче вероятно не спорът за жените е причина за гибелта му, а според тях това са парите, които Христо е имал в себе си - около 4000 лева, с които възнамерявал да си купи кола. Синът на Христо Драгомир твърди още, че в деня, в който баща му изчезнал, той е получил нов кредит от банка в размер на около 2000 лева. Вероятно за тези пари също е знаел близкият приятел на баща му Илия.

Синът предполага, че Ангов е целял плячката от кредитите, изтеглени от Христо. Проверка в банката обаче показала, че 2-те хиляди лева от новия кредит на Христо не са били теглени. В понеделник полицията в Хасково ще даде пресконференция за подробности по случая.