Само допреди няколко седмици служителите на Тв7 отиваха на работа с приятното чувство на финансова обезпеченост и професионален комфорт.

Заплатите им не само бяха значително по-големи от тези в конкурентните телевизии, но идваха и навреме. Водещи, репортери, шоумени и оператори от цяла България мечтаеха да са част от семейството на най-богатата електронна медия, за която нямаше никакъв проблем да пръска милиони за заплати и продуцентски договори.

Корабът обаче потъна доста по-бързо и от "Титаник".

За броени часове телевизията
остана без пари,


без шефове и без всякакво бъдеще. Така и не стана ясно как е възможно една добре смазана машина да бъде разглобена на съставните й части. Сякаш сметките и касите на медиите бяха опразнени от бандата на Оушън. Началниците в Тв7 се оправдаха, че всичките й средства са останали в здраво залостената КТБ, и още по-здраво завъртяха финансовото кранче. Оказа се, че третата по големина частна телевизия не само няма никакви финансови резерви, но и е натрупала огромни дългове. Според бившия й директор и настоящ политически лидер Николай Бареков Тв7 дължи над 85 млн. лева на различни партньори и структури.

Довчерашните усмихнати и спокойни за идните дни служители
изведнъж се оказаха в изключително деликатно положение


Пари за заплати няма, а и възможност за спасение не се вижда на хоризонта. Много трудни ще са трансферите на останалите без работа телевизионери в Би Ти Ви, "Нова" или дори в БНТ.

"Твърде много напрежение се натрупа между колегите през последните години. Всички знаеха какви заплати се вземат в Тв7 и как някои хора изоставиха предишните си работни места, подмамени от високите възнаграждения. Сега същите тези хора няма как да се върнат обратно и просто да кажат "съжалявам, сгрешихме". Свободни места няма, а десетки стажанти чакат своя шанс, така че положението за безработните не е никак розово", коментира репортер от Би Ти Ви.

Опитните кадри в екипите на двете най-големи и платежоспособни частни телевизии се притесняват, че крахът на Тв7 неминуемо ще се отрази и на самите тях. Те цитират слухове, според които Би Ти Ви и "Нова" ще преразгледат бюджетите си за следващата година в най-важната графа "работна заплата".

"Представете си сега някой да отиде и да каже: "Искам да ми увеличите заплатата." Моментално ще му обяснят, че за неговата позиция чакат поне още трима опитни конкуренти, че в момента пазарът е свит, че кризата е по-жестока от всякога... След срива на толкова голяма телевизия стотици хора остават на улицата и са

готови да работя
и за по-малко пари


само и само да не си стоят у дома", обяснява каква е ситуацията телевизионер от "Нова".

Засега и от двете телевизии се въздържат официално да коментират по какъв начин ще им се отрази тоталният срив на третия им конкурент. Фактите говорят по-добре от сухите официални становища. А според тях заплатите в Би Ти Ви и "Нова" са значително по-малки от възнагражденията, раздавани в Тв7 в хубавите времена за телевизията. Шефове от по-нисък ранг са получавали между 7000 и 10 хил. лева на месец, а водещи на предавания с почти нулева гледаемост са били възнаграждавани с 4 хил. лева за безплодните си усилия пред камерата.