Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.
Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

Нак крак са и специалните служби на Украйна, които обявиха, че са стартирали наказателно производство за действия, насочени към завземане на държавната власт в страната от някои политици.

Според ИТАР-ТАСС, която се позовава на източник, приближен до силовите структури на Украйна, става дума за лидерите на опозиционната партия Баткивщина Арсений Яценюк и Александър Турчинов.