Има няколко мита за Центъра за борба с корупцията, известен като БОРКОР, но истината е, че ние сме страшни за тези, които искат България да живее в блато, а те да правят каквото си искат. Това заяви пред бТВ и.д. директорът на службата Елеонора Николова.

Николова обясни, че първият мит е свръхбюджетът на БОРКОР. "5 млн. е бюджетът на година за БОРКОР, но ние използваме много техника, със сложна дейност тези пари не са толкова много. Мит номер 2 е, че не работим. И това не е вярно. Всъщност някои не искаха да разберат, че центърът се изграждаше, обучаваха се хора от администрацията. Работеха се софтуерни и хардуерни продукти, това иска време", каза Николова. Тя напомни, че предишният премиер постоянно й е казвал, че не е доволен от работата на центъра. "Какво искаше той, аз така и не разбрах", поясни Николова.

БОРКОР работи в момента по законите за туризма, за митниците, за опазване на околната среда. "Няма да има закон, който да не е преценен от нашия анализ – ние ще даваме задължително оценка дали има слаби места в съответния закон, които допускат корупционни практики", заяви Николова.

Трябва да приемем директива, която задължава всички държави до 2016 г. да преминат на електронно осъществяване на обществените поръчки и тогава вярвам, че нещата ще се променят и корупцията ще спадне рязко.

Центърът е анализаторски, моделът е добре изграден, посочи неговият ръководител. "Ние казваме на управлението какво да прави цялостно - как да действат, какви са пропуските. Ние даваме управленско решение – дали то ще бъде прието, дали ще бъде поставено на лафката, това решават другите", заяви Николова и подчерта, че тези, които нямат интерес от техните анализи ги мразят изначално. Ние можем да бъдем и опасни, ако групи от хора примерно не харесват нашите забележки.

За сегашното управление Николова подчерта, че "премиерът Пламен Орешарски каза, че за него борбата с корупцията е преди всичко превенция". "По-важно е да се изработят такива правила, че хората да не могат да бъдат корумпирани", подчерта Николова.