Даниела Захова е на 29 години, родена е в Ямбол, но е пернишка снаха. Щастливо омъжената млада ромка има едно дете, съпругът й работи като локомотивен машинист, а наскоро управлява ретро влак.

Даниела работи в Брезник като посредник в махалата – напомня на родителите за имунизации, работи със социалните, със "закрила на детето", с лекари и институции, съобщи БНР.

Работата й я стимулира да продължи образованието си в сферата на медико-социалните грижи. За това Даниела кандидатства в Медицинския колеж.

„Радвам се, че мога да работя това, защото помагам и съдействам на хората, които имат нужда”, казва Даниела Захова.

Родителите на Даниела живеят и работят от шест години в Норвегия. В момента детето й също е при тях.

Там всички работят и са усмихнати и щастливи, защото имат работа и могат да си позволят всичко, разказва още младата жена.

Младата ромка споделя с тъга, че много малко деца в Брезник могат да си позволят да отидат на море. „Тук хората са болни и не могат да се прегледат, защото нямат работа и здравни осигуровки. Това е най-шокиращо за мен. Те са отхвърлени навсякъде, защото нямат здравни осигуровки. Ако днес имат 5-10 лева идват и ми ги дават да ги събирам, за да мога да направя здравната осигуровка. Правя папки и събирам. Хората нямат възможност, нямат и работа”, разказва още Даниела.

На въпрос каква е нейната мечта, ромката отговаря: „Исках семейство – имам го, исках дете – имам го, исках работа – имам я. И то страхотна работа. Гордея се, може и малка заплата да взимам, но работата ми харесва. Сега искам да продължа образованието си. И като ме видят хората не да казват: циганска му работа, а да кажат: ето, това е преуспяла циганка, която иска да бъде нещо в обществото”.

Даниела има много приятели, които й помагат в трудни моменти, родителите й – също. Най-голямата радост на пернишката снаха е когато масата й е пълна с хора и цялото семейство е до нея. „Няма по-голямо щастие от това”, категорична е Даниела.