Русия реагира на новите икономически санкции от страна на ЕС и заплаши, че това ще наложи увеличаване на цената на газа за Европа.

"Обсебеният от санкции Брюксел сам създава бариери за по-нататъшно сътрудничество в такъв ключов сектор като енергетиката", коментира в изявление руското външно министерство.

В изявлението се допълва, че икономиките на Русия и Европейския съюз (ЕС) са взаимосвързани и че третият кръг от санкциите ще се отрази на икономическото положение на ЕС "не по-малко, отколкото на Русия".

Около 30 на сто от общото потребление на газ в ЕС се покрива от внос на руско природен газ. Някои източноевропейски държави са дори около 90 на сто зависими от руския газ, подчертава изданието.

Коментирайки ембаргото върху вноса на оръжие от Русия, Москва заявява, че е „объркана" и че не участва във военния конфликт в Украйна.

Русия обвини ЕС, че се влияе твърде много от САЩ. „Жалко е, че след като ЕС толкова дълго търси своя единен глас, сега говори гласът на Вашингтон", се посочва в изявлението на руското външно министерство.

Според САЩ Русия продължава да въоръжава сепаратистите в Източна Украйна.

Руското външно министерство посочва, че текущата външна политика на ЕС не се основава на факти, а се определя от Вашингтон, където се „гледат съмнителни видеоклипове в YouTube".

"Разбира се, ние ще вземем под внимание сегашното неконструктивно и не-независимо поведение на ЕС при изграждането на нашите отношения", допълва се още в становището.

През последните дни Русия наложи серия от търговски забрани на продукти от Украйна, както и на плодове и зеленчуци от Полша.

Москва твърди, че забраната е свързана със санитарни причини и не е свързана с икономическите санкции, но обяви, че предстоят и още подобни санкции. Според непотвърдени информации следващите, които ще бъдат ударени, са холандските фермери.