Около 50 души от Родопите - Рибново, Старцево, Чепинци, Смолян, Мадан и от Северна България- предимно от Тетевен, се събраха днес в Пловдив, за да учредят Инициативен комитет за партия ПОМАК.

Абревиатурата на проекта на новата политическа партия е много успешен пиар ход, каза един от учредителите Ефрем Моллов. Сега за нея всички говорят, а истинското име е Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура. Събранието прие учредителна декларация, в която са уточнени целите на новата политическа формация, а именно - укрепване на държавността и повишаване доверието в институциите, гарантиране на независимо и справедливо правораздаване, защита правата и свободите на всички български граждани, включително и тези, които са извън пределите на страната. Партията ще се бори още за съхранение на автентичните културни и духовни традиции, силна и ефективна пазарна икономика и висока заетост, свещена и неприкосновена частна собственост, безплатно и достъпно образование и здравеопазване и стимулиране на раждаемостта чрез подпомагане на младите семейства.

Следващата стъпка по закон е организирането на подписка, след което следва регистрацията на ПП ПОМАК. Специално за БГНЕС Ефрем Моллов каза, че партията със сигурност ще участва на изборите за евродепутати напролет. Той каза още, че ПОМАК няма да търси съюзници сред никоя от управляващите партии, защото нейна цел е да промени статуквото, а България ще се оправи тогава, когато ПОМАК спечели властта, в което той не изрази никакво съмнение.

Днес в залата имаше хора от " български, турски, помашки и влашки родове", обявиха от трибуната. "Буден гражданин" от Мадан, както го определиха останалите, недоволстваше от отношението на властите към бежанците у нас. Той няколко пъти попита защо те не се настаняват в районите на мюсюлманското население, " при техните си хора", за да им помогнат и да се чувстват добре. Моллов отрича партията му да е на етнически или на религиозен принцип. На въпрос дали в залата има българи, вдигна ръка един мъж, представи се като Илия Тодоров и разказа как е израснал в Родопите. Ако сложат точки след всяка буква на ПОМАК, и аз ще се запиша, каза той.

Новата формация предлага мажориторни избори и по-малък брой народни представители.