Обявен е червен код в Сърбия по границата с България по информация от Европейската система Meteoalarm, съобщиха от МОСВ.

НИМХ обяви за днес жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за следните области: Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник и Кюстендил. Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м., с локални превалявания до 50-60 л./кв.м, възможни са градушки.

В резултат на прогнозираните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките: западно от р. Искър (р. Огоста, р. Тимок, р. Арчар, р. Лом и др.), реките Нишава и Ерма, басейните на реките Искър (р. Бели Искър, р. Блато, р. Искрецка, р. Владайска и др.), Струма и Марица в горните им течения. Утре повишения се очакват в Западна и Централна България, по-съществено в поречията Струма, Места, Марица и Арда.

На отделни места, в резултат на локални поройни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.

През нощта валежите ще отслабнат, а утре отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания, главно в Западна и Централна България. Количествата им ще са по-малки - между 5 и 15 л/кв.м, с локални валежи до 30-40л/кв.м.