Актуализацията ще бъде кражбата на десетилетието, искането на дълг от 3,4 милиарда е по-скандално от случая с Пеевски и ДАНС, а престъпният съюз между банково-финансовата олигархия и политическите корпоративни кръгове може да бъде ударен чрез преференциалното гласуване на предстоящите избори.

Това заявяват пред БГНЕС професорите Кръстьо Петков и Боян Дуранкев.

БГНЕС: Последните събития около бюджета не доказаха ли, че смисълът на готвената актуализация е по-скоро политическа, отколкото икономическа?

Професор Кръстьо Петков: Тя доказа и още една теза. Най-вече, че ГЕРБ с подкрепата на ДПС се опитаха да си осигурят комфорт както при служебното правителство, което изцяло ще бъде тяхно, така и при следващото правителство след парламентарните избори. Това е комфорт на гърба на данъкоплатците и по наши изчисления ще струва 6 милиарда лева на държавата, които ще трябва да се платят.

Втората теза, която се доказва, е, че българските политици достигнаха до една непозволена критична степен на безотговорност, която бих нарекъл икономически нихилизъм. Да мислиш най-напред за себе си, когато държавата е в криза и се крепи само на няколко котви, когато не е преодоляна и фискалната нестабилност, означава, че си напълно откъснат от реалността. Слава Богу поне до днес имаме доказателства, че разумът и експертността и разумът надделяха над политическия нихилизъм.

Професор Боян Дуранкев: Подписвам се под тезата на професор Петков с категоричното становище, че от макроикономическа гледна точка точно в този момент актуализация на бюджета не е необходима. По принцип тя вероятно ще се наложи към края на годината след съставянето на новото правителство в края на октомври, но това е напълно възможно да се осъществи и в рамките на представянето на следващия бюджет за 2015 г. Иначе аргументите и тезите, които бяха представени пред обществеността, са чисто политически. Ако това нещо се беше случило, с едно такова гигантско набъбване и след това с увеличението на бюджетния дефицит да се покрият загубите на някои търговски банки, тогава това ще бъде кражбата на десетилетието в България. Това е тезата, която защитаваме.

БГНЕС: Без да сме привърженици на теорията на конспирацията, днес наблюдаваме страх сред обикновените хора за техните спестявания, който се подклажда от различни слухове. Те се страхуват от повторение на ситуацията от 1996-1997, когато хиперинфлацията изяде техните пари. Сценарият, който се разиграва в момента, има ли по-далечни цели: бутане на валутния борд и заличаване на натрупаните дългове от някои определени групи с влияние?

Професор Кръстьо Петков: Аз също не споделям конспиративните теории и хипотези, защото те рядко се доказват на практика. Имитацията на конспирация, бездарната конспирация, която се прави от политици клептомани, е нещо, което винаги трябва да стои в центъра на общественото внимание. Точно такъв е случаят с бюджетната актуализация. Чрез нея и чрез поемането на нов външен дълг, за който доскоро партията ГЕРБ дори не искаше да мисли, включително експертите и макроикономистите, които я обслужваха, наистина целят да се заметат следите на аферата Корпоративна търговска банка /КТБ/. Тази афера се разраства и ние трябва да говорим за един нелегитимен, престъпен съюз между банково-финансовата българска олигархия и политическите корпоративни кръгове. Ако на 4 август г-н Борисов отново обърне посоката на своето мислене, ако бюджетът бъде актуализиран бюджета, ако се потвърдят правомощията на служебното правителство и България вземе от външните пазари 3-4 милиарда евро, това означава, че на първо място ще бъдат спасени една-две банки, в които са потънали минимум 3,5 милиарда на обикновените български граждани и фирми. Една голяма част от фирмените кредити са лоши и не могат да бъдат обслужвани.

Второ, вместо да взимаме дългосрочен заем за преструктуриране на кризисната икономика и на реалния сектор, ние хвърляме отново огромни маси пари в черните дупки на икономиката, на публичните финанси. Тези дупки са отворени от българската клептокрация.

Трето, престават да търсят отговорността на онези, които са довели до създаването на един феномен, който е рядко срещан в света. Имаше го навремето в Латинска Америка, Азия и Африка. Наличие на банки на властта. КТБ не е единствената. Те са цяла група. Ние имаме системен проблем. Ако търсим конспиративно начало, то е именно там в изграждането на тази мрежа. Парадоксът е в това, че то се е случило през драматичната 1996 и 1997, когато е въведен валутния борд. Станало е или по инициатива, или с прякото и активно участие на политиците. Да, конспиративни схеми има. Те са побългарени и се отличават от глобалните с това, че са направени калпаво и некадърно. Това обаче не означава, че българските граждани, а и всички, които искат да стигнат до корена на истината и да разбулят конспиративната завеса, трябва да се отказват.

Професор Боян Дуранкев: Теорията на конспирацията има развитие. Искам да подчертая едно нещо: 2014 не е 1997. През 1997 тогавашната формираща се олигархия нямаше правителство и трябваше да смъкне едно правителство. Изглежда, че 2014 сегашната вече утвърдена олигархия се стреми да си формира сигурно правителство и сигурни доходи чрез властта, чрез промяна на властта и с тегленето на тези допълнителни кредити и свръхувеличаването на бюджетния дефицит. Със сигурност моделът на управление на олигархия от децентрализация върви към централизация. Всъщност в парламента наблюдавахме една предпремиера на театрална миниатюра, която подготвя следващото управление. Така че теорията на конспирацията може би е валидна зад кадър, докато отпред е една холивудска сценка. Тя започна като древна гръцка трагедия, имам пред вид случващото се в парламента, но сега е вече холивудска трагикомедия.

БГНЕС: В навечерието сме на важен избор, как според Вас можем да избегнем сформирането на едно вредно за обществото управление?

Професор Кръстьо Петков: Ако трябва да търсим някакъв позитивен елемент в тази страшна картина, той е в това, че в историята радикалните промени, стъпването на здрава почва е ставало след подобни високорискови ситуации, довели страните до ръба на катастрофата. Няма накъде повече да се отстъпва - зад нас е България. Няма как да си предадем страната и Родината. Следващите избори няма да са нормални и редовни в конституционния смисъл на думата. Те ще бъдат съдбовни. От тази гледна точка има едно морално и патриотично правило, което трябва да бъде спазено от всеки, който милее за своите интереси, тези на семейството и обществото - нито един глас за тези, които участваха в схемата за грабежите. Как ще ги познаете? Те вече изплуваха на повърхността. Имаха глупостта не да мълчат, а да говорят сутрин едно, на обяд друго, а вечер трето. Нужна е средна интелигентност, за да се разбере това. Имаме и механизъм - преференциалното гласуване. Казвам го това, защото има идея в България да се бойкотират изборите и това да стане публично, скандално. Подобни действия ще налеят вода във воденицата на клептокрацията. Трябва да се гласува преференциално за нови имена, които съзнателно ще бъдат сложени в дъното на листите. Вече започна организирането чрез социалните мрежи на гражданите и гласоподавателите, които желаят да излязат и да накажат не чрез партиен вот, а чрез активен и избирателен вот тези, които ни докараха до поредната национална катастрофа. Журналистиката също може да помогне на гражданите да отбраняват своите права и интереси с анализите, които публикуват. Час по-скоро без да се чакат избори трябва да се настоява за независим одит върху няколко банки и сериозен стрес тест на банковата система. Тогава ще се разбере дали тя е здрава като цяло, както твърдят, или е загнила отвътре, що се отнася до по-голямата част от българските банки, в чието ръководство има български политици клептократи. Още повече, че на масата е сложено официално предложение от работодателите и синдикатите. Казват, че подобно нещо не е било предвидено от закона, но в него също така не се предвижда да се краде. Законът не предвижда да се прави формален надзор, той не предвижда да се крият и унищожават документи. В тази извънредна ситуация се налага да се предприемат стъпки. Иначе бъдете убедени, че след изборите господа клептократите ще имат още по-големи аргументи да замажат следите. Нека погледнем конструктивно и от него може да се роди това зрънце оптимизъм и то да се превърне в нещо добро, което да се случи на 5 октомври.

Професор Боян Дуранкев: Случващото се в момента в парламента - искането на дълг от 3,4 милиарда е не по-малко скандално, а дори още по-скандално от назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Ако действително имахме протестиращи срещу олигархията, това означаваше пред парламента да има не 80 000, а 800 000 души. С това отправям много остра критика към организаторите на протеста. Очевидно е, че протестърите работят не на полза роду, а на някой друг. Положителното е, че народът съвсем сериозно може да отъждестви ако не олигарсите, то поне техните маши и изпълнители. Образно казано: дядо Йоцо гледа. Това ще позволи навлизането на народни, социални политически движения, които ще изместят тези, които са силно зависими е ръководени от олигархията и й служат. Най-сладкото нещо остава демокрацията. Но не демокрацията разбирана в стил премиерска република, както я разбираше един бивш премиер, или президентска република, както я тълкува един бивш президент. Една република на гражданите и хора, която работи за всички, а не за банковата олигархия.