Холандските и австралийските експерти пристигнаха на мястото на катастрофата на Боинга на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна, до което не им беше позволен достъп от неделя насам заради сраженията, съобщи ОССЕ.

"Наблюдателите от мисията на ОССЕ достигнаха мястото на катастрофата на MH17 за първи път от близо една седмица, придружени от четирима холандски и австралийски експерти", съобщи организацията в Туитър.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа има за задача да улесни работата на следователите на мястото на катастрофата на малайзийския Боинг, който беше свален с ракета в зона, контролирана от сепаратистите. При катастрофата загинаха 298 души на 17 юли.

"За момента става дума за разузнавателна работа, така че изследванията да започнат възможно най-скоро при следващата визита", уточни холандският министър на правосъдието в комюнике.

Междувременно беше съобщено, че няколко силни експлозии са отекнали в близост до мястото на катастрофата на полет MH17 в Източна Украйна, малко след пристигането на международните експерти. В района се издига дим, на по-малко от десет километра от мястото, където се намират човешки останки и отломки от малайзийския Боинг.