Полева кухня, в която работят само доброволци, изхранва хиляди от протестиращите в украинската столица Киев, където протестите продължават вече половин месец. Хората идват на площада всеки ден и винаги има кой да ги стопли, нахрани и напои. Оказа се, че тайното оръжие на протестиращите е походната кухня, в която работят стотици доброволци. Разположена в подземието на революционния щаб, кухнята бълва непрекъснато сандвичи, салати и борш. Правят се и кафе и чай, предаде bTV.
"Режем саламчета и сирене, кашкавал. Цялата работа е разделена по равно. Някой реже, друг маже хляб, всички си имат задачи", разказа доброволката Лидия.
Хората там работят без заплащане и без работно време. Някои прекарват в готвене и рязане по десет часа на ден. "Ние всички сме от Украйна, украинци сме и сме като едно семейство. Има много хора от други градове. Аз съм от Киев, но има хора от Лвов, от Днепропетровск", разказа Лидия.

Освен готвачите, в кухнята се търсят всякакви доброволци - да носят чувалите с провизии, които пристигат непрекъснато, и да разнасят храната и топлите напитки сред протестиращите.

"Целият склад е пълен, имаме много храна. Носят я обикновени хора, организации, с коли и с автобуси. Дори и най-бедните се стараят да донесат поне по някоя филийка, за да помогнат", разказа Александър, също доброволец в кухнята.

Хората в кухнята казват, че не знаят колко хора изхранват на площада, но те със сигурност са поне няколко хиляди. Хвалят се, че да помагат при тях идват жените на опозиционните лидери, както и няколко депутатки.

В съботния ден ситуацията в Киев остана сравнително спокойна, но според мнозина това е затишие пред буря. Нов голям протест е насрочен за днес, когато се очаква в Киев да се съберат най-малко 300 000 души на т. нар. Народно Вече – общонационален събор.

С по-голям интерес се очаква обаче 9 декември, понеделник – това е крайният срок, даден на опозицията да освободи Майдана. Тогава в Киев са възможни нови сблъсъци с полицията.