За американския президент Барак Обама и за хиляди хора по света неуморният борец срещу апартейда Нелсън Мандела е герой.

Но как се разпознават героите, каква е ползата от тях и ще се появи ли на света друг Мандела? Все въпроси кой от кой по-сложни поради факта, че понятието герой е субективно и многообразно.

За древните гърци героят е полубог като Ахил, "свръхчовек", отличаващ се със забележителните си подвизи.

След това думата е била използвана, за да се определят личности, проявили необикновен кураж или други достойни за пример добродетели, независимо дали става дума за реални хора като Ганди, майка Тереза, Уинстън Чърчил, Мартин Лутър Кинг, или измислени – Робин Худ, Супермен.

Героизмът е в центъра на всяка култура и общество, обобщава преподавателят от американския университет Темпъл във Филаделфия Франк Фарли.

Героите и героините се появяват още в зората на човешката история, литературата изобилства от герои, антигерои и героични подвизи, припомня той.

Ако попитате хората какво характеризира един герой, получавате учудващо еднороден списък независимо от културата на заинтересования, разкриват експертите: смелост, съпричастие, амбиция, интелигентност, хумор, оптимизъм и странно – висок ръст.

Много герои притежават качеството алтруизъм, щедрост, добавя Фарли, според когото те са благодетели, които могат дори да жертват живота си за другиго.

Основното за Нелсън Мандела е волята и решителността. "Мъж, който няма да се огъне, дори ако е подложен на най-тежки изпитания" - ето как бившият южноафрикански президент определя какво е герой в автобиографията си "Дългият път към свободата".

Има три основни категории герои: онези, които посвещават живота си, опитвайки се да променят света; онези, които рискуват живота си, за да спасят непознат в горяща сграда или от удавяне и "професионалните герои" като пожарникарите или полицаите.

Общото за повечето от историческите герои е, че са се сблъскали с ужасни нещастия, подчертава Илейн Кинсела, психолог от ирландския университет в Лимерик, която от години се занимава с понятието герой.

Героите са преживели толкова трудности и страдания, че човек няма желание да прилича на тях. Точно това ги отделя от нашите модели на всекидневието, обяснява тя: кой би искал да изживее животът на Мандела?

Нелсън Манделаа е прекарал 27 г. в килиите на апартейда изолиран, отделен от семейството си, лишен от грижи и осъден на каторжен труд на остров Робен. Условията са били такива, че той се е разболял от туберкулоза и е получил необратими увреждания на зрението.

Често пъти колкото повече страда героят, толкова по-голяма е почитта към него.

Но това, че известността на Мандела достигна такива върхове, се дължи и на изумителната му победа над системата за расова сегрегация в неговата страна, смятат Скот Алисън и Джордж Гьоталс, преподаватели по психология в университета в Ричмънд, Вирджиния. Когато запитахме хората кои са най-емблематичните подтиснати герои – най-често бе споменавано името на Нелсън Мандела, казват те.

Хората изпитват дълбока нужда да се идентифицират с герои. Те са нашите поведенчески модели, отбелязва Франк Фарли. Те ни вдъхват увереност, като ни показват пътя и ни сдобряват със света и със самите нас, като ни припомнят, че свестни хора има. 66% от хората, които запитахме, казват, че имат поне един герой, добавя г-жа Кинсела.

Експертите обаче предупреждават, че все по-големи опасности надвисват над статута герой. Това е така, защото нашето възхищение към героите се дължи на вярата ни, че те са по-добри от нас. Тази аура обаче трудно може да бъде съхранена във времето на интернет, когато и най-малките недостатъци на публичните личности лъсват в Мрежата.

Разбира се, Мартин Лутър Кинг, Джон Кенеди и Франклин Рузвелт са изневерявали, но техните пороци са станали известни, след като вече са се настанили твърдо на героичния си пиедестал. При растящото влияние на социалните мрежи днес това ще е много по-сложно.