“Искам портмоне със 100 000 лева. Обичам те”, гласи краткото писмо на Николина Марчева от Пловдив до Дядо Коледа. Почеркът върху листа явно е на някой по-възрастен, а малката ръчичка е изписала с разкривени букви името на получателя върху плика.

Това е едно от първите детски послания до Дядо Коледа, получени в офиса му в града на тепетата. Пощенските служители от негово име изпращат отговори на малчуганите, за да ги зарадват.

За първи път тази година има “поръчка” за пари, което подсказва, че в семейството често се говори на тази тема.

Николина не е единствената с такова желание. “Слушах много мама и тати и те моля да ми оставиш под елхата пачка от 10 000 лв. - да си купя някои неща за мен и да помогна на семейството си”, пише Румен Генчев.

За разлика от него Александър е по-скромен - той очаква самолет с дистанционно, скейтборд и тромпет. В изблик на откровение детето признава, че е ядосвало родителите си и голямата си сестра.

“Бих се, но все пак съм добро момче. Кака ми иска споделена любов, айпод син и рокерски неща (тениски, гердани, мешка)”, изрежда хлапето. Не е забравило и майка си, която щяла да се радва на кожена чанта и парфюм, за да мирише на хубаво. За баща си Александър е заръчал фланелки на “Ботев” и “Ливърпул”, както и английският тим да стане шампион.

“Но всички знаем, че това е невъзможно”, е добавил в скоби малчуганът.

Свои разбирания за географията има Христина Бланкова. Тя е посочила адреса си, според който Европа е държава, България - град, Пловдив - квартал. Вероятно е съобразила, че ще станат много квартали, затова и не е обозначила като такъв “Кючук Париж”, където живее. Момиченцето мечтае за костюм на Аврора и е конкретизирало точния си размер - 110 см, за да  е по мярка.

Второкласничката Весела Белева от село Брестовица пък си е пожелала всички у дома да са живи и здрави и момчетата да не се удрят в училище.

“Мама да не я боли кръстчето и да си имам братче или сестриче”, пише детето. Накрая е поискало от Дядо Коледа и любимите си играчки - кукли на Уинкс, Стела, Флора, Муза и Блум.

Повечето писъмца са изпълнени с правописни грешки, но са много трогателни с признанията на малчуганите, че не са били достатъчно добри и ще се поправят.

Трудно човек може да разбере какво точно иска Никола Гатев от село Бенковски, който е слял всички думи в изречението. Момчето чака под елхата “компиутар” или лаптоп и показва възпитание, като се извинява на белобрадия старец за безпокойството.

Най-дългото писмо до Дядо Коледа е на Денислав от Пловдив. Хлапето разказва за лятната ваканция на село, където е карало “камион с рицари”. В морето пък намерило водорасло.

“Искам да дойдеш, докато съм буден, за да мога да те прегърна, че носиш цял чувал с подаръци”, поръчва детето и обещава да го посрещне с бисквити и мляко. Същата почерпка е приготвил и Кристиян Пулевски. Той е посочил 4 адреса, на които да му бъдат доставени играчките.

“Вкъщи - лего, в квартал “Тракия” - басейн, при баба в село Оризаре - игра фибер, а в “Кючук Париж” - зелен електронен часовник от интернет”, гласи текстът.

Децата не се интересуват от кризата и си пожелават все по-скъпи подаръци. Хит сред момичетата е интерактивната котка Лулу. По нея се е захласнала и София Видева от с. Радиново, защото “може да мърка, мяука и обича да я решат с четка”. Момченцата пък си падат по айфони, таблети, костюми на нинджа.

Единственото дете, което е поискало животинче, а не играчка, е 4-годишната Рая. Малката пловдивчанка чака с нетърпение клетка с канарчета или папагали.

Няколко хлапета явно не могат да решат какво най-много искат, защото са оставили това да преценят старецът с джуджетата и Снежанка.

“Аз обичам Коледа! Моля те да ми донесеш какъвто подарък заслужавам”, посочва Цвети от Пловдив. Все пак явно се е разколебала, защото на листчето отдолу е написала “обърни”, а на обратната стра е изредила няколко желания - кукла Монс, маймунка, таблет, нов несесер.

Както и в предишните години, децата се питат дали Дядо Коледа е истински. Повечето мъници обаче вярват в магията му и го очакват с трепет.

“Казват, че си измислен, но сигурно лъжат. Много се притеснявам откъде ще влезеш -  в блока няма комин,а входът се заключва. Натисни звънеца на вратата и веднага ще ти отворя, дори да е през нощта”, е написал Стоянчо.