Със сложна 10- часова операция лекари в болница „Царица Йоана- ИСУЛ” спасиха ръката на 20-годишния Момчил, пише „Преса”. Младежът пострадал в родния си град Троян, след като при работа с банциг се разсeял и машината му отрязала ръката над китката. За щастие, Спешна помощ пристигнала бързо на мястото на инцидента и веднага го откарала в болница.
Когато лекарите видели падналата на земята китка, веднага го насочили към ИСУЛ – единственото здравно заведение у нас, където се извършват реплантации на ръка. Докато пътували, проф. Бинка Попова събрала екипа и посрещнали пациента в операционната.

„Работата беше изключително сложна, реконструират се кости, връзки, сухожилия, работи се под микроскоп през цялото време”, поясни проф. Попова. След две седмици в реанимация и в отделението по травматология, Момчил ще бъде изписан утре.

В момента той движи пръстите на ръката си, но за пълно възстановяване ще трябва да премине още немалка рехабилитация. Лекарите са оптимисти ,че в крайна сметка това ще се случи.

От ИСУЛ поясниха ,че годишно извършват между 4 и 8 такива операции, като те се заплащат от Здравната каса в размер на 7000 лева, но само микроскопският апарат струва 160 000 евро.