Изследователите от университета на Тел Авив са открили, че кофеинът скъсява теломерите, а алкохолът ги удължава. Това им дало повод да твърдят, че бирата може да удължи живота, а кафето - да го съкрати, съобщава агенция Ю Пи Ай.
Теломерите са крайните участъци на хромозомите, които действат като ДНК часовник и отчитат нейната възраст, като влияят на генетичната й стабилност. Когато телометрите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира.

Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания. Колкото по-дълги са теломерите обаче, толкова по-голяма е продължителността на живота.

За целите на настоящото изследване специалистите са тествали влиянието на различни стресови фактори от заобикалящата среда върху дрожди, които споделят важни генетични сходства с човека.

Учените са изследвали клетките им в условия, при които се отделят вредните свободни радикали. Оказало се, че повечето стресови фактори, сред които температура, промяна на киселинността и различни лекарства и химикали, не оказват ефект върху дължината на теломерите.

Ниска концентрация на кофеин обаче, равняваща се на тази в чаша еспресо, скъсила теломерите, докато излагането на дрождите на действието на разтвор на етанол довело до удължаване на хромозомните окончания.