Над 1000 души, жители на пазарджишкия ромски квартал „Изток“, снощи окупираха Областната многопрофилна болница в знак на протест срещу аутопсията на 19-годишно момиче. Девойката се удави вчера в микроязовир в района на Добра вода в близост до Пазарджик пред погледа на семейството й и приятели. Сигналът за инцидента е бил подаден на телефона за спешни повиквания около 13.45 ч. По първоначалната информация няколко семейства от Пазарджик се намирали в района на микроязовира.

Шестима тийнейджъри и деца на възраст между 13 и 21 години решили да се изкъпят. Те навлезли във водата, но няколко метра по-навътре пропаднали по всяка вероятност на подводна яма. Към мястото на инцидента се отправили спасителни екипи, екипи на Полицията и "Спешна помощ". Докато пристигнат екипите, близки и роднини успели да измъкнат младежите от водата. За съжаление, лекарите са констатирали смъртта на 19-годишно момиче. Останалите пет били транспортирани до МБАЛ-Пазарджик и прегледани от медици, съобщава "PA медия".

Близките на момичето категорично отказали аутопсия на тялото й, тъй като това противоречало на религията им

След инцидента близките на момичето категорично отказали аутопсия на тялото й, тъй като това противоречало на религията им.

Според "Дарик", те са със салафитски убеждения. "Вчера и днес в района на болницата е ужасно, цялата махала беше тук", коментираха очевидци, които поясниха, че снощи хората са били над 5000. По думите на живеещи в района, повечето от протестиращите са били с бради, а жените масово са били с бурки.

Още по темата за наченките на ислямски екстремизъм в България може да прочетете и в статиите "Белите дяволи" завладяват Европа*", "Българското разузнаване: Има реални заплахи за сигурността на страната" и др.

„Още вчера им бе обяснено, че няма как ние да разрешим  да не бъде правена аутопсия. Самите протестиращи настояват такава да не бъде правена поради религиозни причини. Такова разрешение може да бъде дадено само от дежурния прокурор, а  по моя информация семейството е получило отказ, което означава, че аутопсия ще бъде направена“, коментира за "Дарик" директорът на болницата д-р Васил Вълчев.

В района има засилено полицейско присъствие. По думите на директора на болницата, охраната в района е помогнала да не се стигне до сблъсъци. И снощи, и днес има ангажирани полицейски екипи, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че ситуацията е овладяна.

Прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко

Междувременно от Окръжна прокуратура – Пазарджик съобщават, че са били сезирани за случая с удавеното 19-годишно момиче в микроязовир в местността „Добра вода” и е образувано производство срещу неизвестен извършител по чл. 127 от НК за склоняване към самоубийство, каза пред „Фокус” – Пазарджик Снежана Стоянова, говорител на прокуратурата в областния град. „Винаги, когато съществува някакво съмнение относно причината за настъпилата смърт, експертизата е задължителна и никакви други съображения не могат да натежат и да доведат до това да не се изпълнят тези задължения по закон. Експертизата при такива случаи не е просто необходима, тя е задължителна”, каза още Стоянова.

По думите й, прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко.