В България започва да се развива производство на риба, не само за собствена консумация, но и за износ.През последните 10 години има непрекъснат ръст на улова на риба, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, съобщават от пресцентъра на ведомството.
Дарените около 150 кг риба няма да бъде инцидентен случай, всички количества риба, които се хващат от бракониери, след щателна проверка на Българската агенция по безопасност на храните, ще бъдат дарявани”, съобщи министърът.

Той отбеляза, че само през тази седмица са извършени около 200 проверки в страната по водоемите и в търговската мрежа. Конфискувана е близо 2 това риба, като голяма част от нея вече е дарена, а друга предстои да се дари.

„През последната седмица са направени 200 акта за стопански риболов за нерегламентирана продажба и транспорт на риба. Проверките действително са щателни и са постоянни, а не са само за Никулден или само за Коледа. По данни на Агенцията по рибарство и аквакултури от началото на 2013г. до края на ноември служителите са извършили близо 18 000 проверки в страната и са конфискували 205 000 метра бракониерски мрежи”, обобщи министър Греков.