Лекарите от болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ спасиха ръката на 20-годишен пациент, научи „Преса“. Момчил пострадал в родния си град Троян, докато работел на банциг. В един момент изпуснал дървото, което режел, и машината буквално откъснала ръката му. Линейката пристигнала бързо на мястото на инцидента. Когато докторите видели падналата на земята китка, решили да го транспортират веднага в София. Още по пътя позвънили на колегите си в ИСУЛ - единственото място в страната, където се извършват реплантации на ръка.

Екипът на проф. Бинка Попова се събира веднага и в момента, когато младежът е докаран, го вкарват в операционната. След повече от 10 часа докторите успяват да пришият китката. „Работата беше изключително сложна - реконструират се кости, връзки, сухожилия, работи се под микроскоп през цялото време.
Най-трудното е зашиването на кръвоносните съдове, защото от това зависи дали ръката ще бъде спасена“, обясни проф. Попова.

След две седмици в реанимация и в отделението по ортопедия и травматология пациентът ще бъде изписан утре. В момента той движи пръстите на ръката си, но ще трябва да премине дълга рехабилитация, за да възвърне предишните си движения. Лекарите са оптимисти, че това ще се случи и младежът ще води пълноценен живот. Между четири и осем такива реплантации извършват лекарите в ИСУЛ всяка година. Операциите се поемат от касата, която плаща за тях по 7000 лева. Само микроскопският апарат обаче струва на болницата 160 000 евро. „Това, че лечебното заведение е на загуба от купуването на необходимата апаратура, не означава, че не трябва да помагаме на хората, така както можем“, подчерта проф. Попова.