Дали да има "Южен поток" не е въпрос, който ЕС решава - това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването "Животът и други неща" на БНТ.
"Какви са притесненията на ЕК за "Южен поток" тепърва ще се уточнява. От наша страна изискванията на Еврокомисията са спазени. България отдавна е заявила, че това, което се случва с "Южен поток", не противоречи на европейските изисквания", каза Вигенин.
Заявлението на ЕК със забележки към проекта "Южен поток" предстои да бъде анализирано през следващата седмица, обяви той.
Нека да анализираме заявените съмнения и тогава да видим дали се налага предоговаряне, каза българският дипломат №1.
"Водещата роля не е на МВнР, защото тук става въпрос за въпроси от компетенциите на Министерството на енергетиката. Русия е едната от страните и има логика ЕК да се обърне и към Русия.
На този етап нямаме външнополитически проблеми. Сега сме на етап, когато трябва да се реализира строителството на "Южен поток". Не е приятно, но може да се забави строителството. Нека изчакаме анализа си и тогава ще заявим каква ще е позицията ни", каза ощеВигенин.
Този проект накърнява интереса на Украйна, но пък в наша полза е да няма транзитни страни за руския газ, който влиза в България, каза още министърът.
Вигенин подчерта, че проектът е от голямо значение за страната ни.
Независимо какво ще се случи в Украйна, този проект ще се осъществи, категоричен беше той.