"Не бих казала, че точно по време на коледните празници е необходимо да се спазва диетичен режим за контрол на теглото. Но със сигурност, с повече информираност всеки от нас може да вземе мерки и да се храни по-здравословно, по-интелигентно, за да не излезем от празничния период с няколко килограма плюс", съветва проф. Байкова.

В интервю за предаването "Стилист Капанов представя" тя препоръча отделните видове приготвени гозби да приемаме дозирано и на интервали от време. "Препоръчвам всеки от нас да си хареса едно основно ястие на Бъдни вечер, а не всички по равни количества. Например или сърми с ориз, или боб яхния. След половин час време пристъпваме към изпълняване на обичая по една хапка от другите 7, 9 или 11 ястия, които сме направили", обясни диетологът.

Според нея десертът на такива празнични тържества би трябвало да бъде лек. За препоръчване на плодова основа. Подходящи са тиква, ушав или плодове.

Като специалист по хранене тя препоръчва да не започвате с ракия. " Ракията е един концентриран алкохол, който в никакъв случай не трябва да го приемаме на гладно и в голямо количество. Непременно питието трябва да се сервира с вода, фреш или друга безалкохолна напитка", съветва Байкова.

Според нея красивите кулинарни шедьоври и традиционните ястия са направени за няколко дни. "Не е хубаво да си мислим, че всичко трябва да се изконсумира в рамките на 3-4 часа и непременно в седнало положение на маса. Мисля, че празниците в Европа и в развитите страни отдавна вече са излезли от рамката на традиционната трапеза и се празнува раздвижено.

Проф. Байкова е категорична, че в никакъв случай не трябва да помрачаваме празниците си с едно преяждане, пренасищане и съответно риск от възникване на здравословни проблеми.