Мобилната платформа Windows Phone на Microsoft ще се изкачи на второ място по популярност в света след три години, измествайки епълската iOS, прогнозира Forbes.
В момента на пазара доминират Android и iOS, докато Windows Phone заема от второ до пето място в различните региони. Платформата на Microsoft обаче ще извлече полза от интеграцията между Windows 8.1 и Windows Phone 8.1, в резултат на което ще проникне сред повече устройства, вкл. смартфони и таблети.
Windows Phone устройствата привличат все повече потребители, макар че им липсва разнообразието, характерно за Android. Според Forbes, продажбите на Windows Phone са нараснали с 48% в региона EMEA през последната година, като в същото време платформата вече е втора по популярност в Латинска Америка и Индия.
Нещо повече, продажбите на Nokia Lumia - водещите WP устройства - бележат ръст от 366% на пазара в САЩ за една година, което демонстрира потенциала на платформата. Тенденцията ще се запази и в близките няколко години на всички пазари по света.
Смартфоните от начално ниво под управление на Windows Phone ще помогнат на платформата да превземе пазарен дял на развиващите се пазари, докато интеграцията с Office 365 и Xbox ще ускори продажбите в корпоративния сектор. Благодарение на своите WP мобилни устройства, бизнес потребителите имат удобна интеграция със специфични Microsoft услуги както в работата, така и у дома.
В същото време нараства броят на достъпните приложения за Windows Phone, вкл. популярни програми като Vine, Instagram и Waze, които правят системата привлекателна за широка аудитория.
Най-големият доставчик на WP устройства в момента е Nokia, която държи около 90% от пазара. Очаква се и други производители да предложат нови смартфони под управление на Windows Phone, вкл. Samsung и ZTE.
Разширяването на асортимента от WP устройства ще зависи в голяма степен от това какви партньорства ще сключи Microsoft след финализиране на сделката по поглъщане на телефонния бизнес на Nokia, пише technews.bg.