С изключителна ирония и силна подкрепа отговориха левицата и ДПС на искането на опозицията за освобождаване на Мая Манолова като зам.-председател на парламента.

"Госпожа Манолова е нашето мъжко момиче, което никак не се шегува. Мога да го кажа само за още една дама в нашата парламентарна група, ако ме разбирате, госпожо Нинова. Имам привилегията, уважаеми дами и господа, да заявя категоричната подкрепа на нашата парламентарна група към госпожа Манолова, заяви Петър Курумбашев от "Коалиция за България".

Депутатът с усмивка заяви, че явно след поредицата от вотове на недоверие, опозицията е решила да иска поетапно оставката на цялото ръководство на НС.

Моля ви, господин Имамов, да се подготвите и вие, обърна се Курумбашев към водещия заседанието Алиосман Имамов. Винаги, отговори той. Курумбашев се спря и на мотивите на вносителите, където било записано, че Манолова използва груба сила.

"Аз госпожа Мая Манолова не съм я виждал с палка и камшик, поне в пленарна зала. Защо, госпожо Манолова, смятате, че може да се използва груба сила спрямо една толкова крехка, още невъзмъжала опозиция", обърна се Курумбашев към зам.-председателя на НС.

Той направи и кратък анализ на записаното в мотивите. В тях пише, че нарушенията на Манолова „се увеличават ескалационно“. Колеги, кои неща се намаляват ескалационно, запита Курумбашев.

Той направи забележка на вносителите още, че „не допуска“ са две думи, а не една, както е записано в мотивите. По думите на Курумбашев в мотивите е записано още, че Манолова води битка с опозицията от „сталинградски тип“.

"Хубаво е да се научите да правите разлика и между Сталин, и Сталинград. Разликата е като между цар и Цариград", обърна се той към опозицията. Курумбашев се спря и на подписалите искането за освобождаване.

"Тук липсва онзи, чието име не бива да се споменава напразно. Тук липсва името на строителя на съвременна България, на вожда и учителя на българския народ. Защо така колеги", попита Курумбашев, очевидно визирайки факта, че искането не е подписано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той забеляза още, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се е подписал трети. "Получи три обвинения и се подписва на трето място, внимавайте, ако така я карате – утре може да се подпише на четвърто. Пазете си хората", посъветва Курумбашев.

Парламентът започна дебатите по освобождаването на Мая Манолова като зам.-председател на НС с изказване на Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя представи мотивите на вносителите на искането. Атанасова направи дълга ретроспекция през скандала с бюлетините в Костинброд, сигналът за който беше подаден от Манолова. Атанасова се спря и на професионалните качества на зам.-председателя на НС.

"Госпожа Манолова никак добре не се справя", заяви Атанасова. В тази зала са се водили спорове, водили са се дебати, имало е отчети на правителства, вотове на доверие и недоверие. Чували са се аргументи – от управляващи и опозиция. Никога не се е приемал законът за държавния бюджет без опозицията да може да аргументира своите предложения", заяви Десислава Атанасова. По нейни думи поведението на Манолова е недопустимо.

Мисля, че вече надминахте парламентарната практика, надминахте парламентарната етика и застанахте над Конституцията на Република България. Не познавате и парламентарния правилник, ядоса се още Атанасова. Вие ни върнахте във времена на еднопартийност и диктатура. Вие създадохте усещането, че едноличната воля седи над демокрацията. И това само в името на политическия интерес на управляващите партии, допълни депутатът от ГЕРБ.

Цвета Каранчева също беше доста емоционална в изказването си, в което обясни, че думите удрят по-силно от грубата сила.

"Това, че думите тежат и удрят по-силно от грубата сила, мисля, че днес вносителите усетиха от господин Курумбашев. Ние ценим думите и точно затова няма да ги хабим, за да влезем в един абсолютно измислен сценарий на опозицията. Мая Манолова е точният човек на точното място в 42-то НС. Тя не се нуждае от защита. Тя е парламентарист отвсякъде", заяви пък лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той заподозря, че опозицията търси сметка на Манолова за скандала с Костинброд.
"Мая, търсят ти сметка за Костинброд, това е жлъчно отмъщение, което няма да се получи. Този пасквил, който представлява странен микс между поетическия талант на Деса Поетеса от „Шоуто на Слави“, не искам да обиждам никого, и странният синтаксис на бивши министри, ще остане в аналите на 42-то НС като срам на парламентаризма", допълни Местан.

Председателят на НС Михаил Миков също твърдо защити колегата си. Той беше категоричен, че ГЕРБ саботират парламентаризма. Миков припомни, че опозицията продължава да не излъчва свой зам.-председател и за първи път в историята НС работи само с трима зам.-председатели. Миков се спря на задълженията на ръководството на парламента.

Ние имаме и друг дълг – да не допускаме процедурната подмяна на демокрацията, заяви Михаил Миков. И аз, и заместниците може би не сме достатъчно категорични по този език в залата на НС, може би трябва по-категорично да наказваме, но ние очевидно разбираме демокрацията по друг начин. Това сигурно е наш проблем, заяви Миков.

Излъчете вашия зам.- председател, ако сте искрени в желанието ви да участвате в демокрацията, а не да я бламирате, завърши председателят на парламента.