Професорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство, което ще бъде назначено на 5 август с указа на президента Росен Плевнелиев, съобщи отлично информиран източник от президентството. Останалите обсъждани кандидатури са отпаднали, каза още източникът.

Днес Близнашки каза по Тв7, че е дал принципно съгласие на президента да участва в следващия служебен кабинет. Той нито потвърди, нито отрече дали ще оглави кабинета като служебен премиер. "Има няколко кандидати. Знам, че се оглеждат различни модули, така че нека оставим държавният глава свободно да избере. Две-три имена са на дневен ред. В крайна сметка става въпрос за служебно правителство, което има специфични задачи. Изправени сме и пред усложнения във финансовата сфера. Всички би трябвало да сме в състояние да окажем помощ на едно такова правителство", коментира още Георги Близнашки.

Той отбеляза, че изборите през октомври ще нормализират ситуацията в страната, но трябва да се проведат в спокойна обстановка - без изненади и без Костинбродски афери. Затова и в състава на служебното правителство вероятно ще има министър без портфейл, който да е ангажиран изцяло с подготовката им.

Пропорционалната избирателна система у нас през последните 10 години показва един от вродените си недъзи. Това е обстоятелството, че в парламента се появяват много партии и нито една политическа сила не разполага с абсолютно мнозинство, не може да излъчи самостоятелно правителство и се налага да се правят така наречените следизборни коалиции, каза още Близнашки.

"Това е лошо, защото се създава усещането, че се подменя вотът на избирателите. Хората гласуват за едно, а получават нещо друго, както стана миналата година. Имахме една абсурдна, кошмарна коалиция. Никой не е гласувал за такава коалиция, нито би гласувал при каквито и да било обстоятелства. Правителството, оглавявано от Пламен Орешарски, беше нещо доста конфузно, неслучайно и външни наблюдатели го определяха като марионетно. Ако се въведе мажоритарен вот, тогава партията, която е на вълната на обществената подкрепа, ще има засилено присъствие в парламента и това ще става по естествен начин", добави Близнашки.

Георги Близнашки е познат на обществото с политическата си кариера, а в последната година и с това, че застана безрезервно на страната на протестиращите срещу кабинета "Орешарски", обяви се с цялата си подкрепа за студентите, които окупираха Ректората на Софийския университет, а малко по-късно оглави инициативния комитет за събиране на подписка за референдум за промени в избирателната система, инициирани от Росен Плевнелиев.

"Ние не можем да се оставим на манипулацията и да продължим да живеем в лъжа. В края на краищата искрата на пожара започна с онези събития от навечерието на изборите, с които се направи внушението, че се е отивало към грубото им фалшифициране. В продължение на няколко месеца се очакваше прокуратурата да повдигне своите страшни обвинения и да арестува виновниците. Накрая обаче нещата се сведоха до несъстоятелни обвинения срещу тогавашния главен секретар на Министерския съвет. Абсурдна ситуация!", коментира началото на протестите и събитията след тях проф. Близнашки. Той е в редиците на протестиращите от първия ден: "Аз участвам в протестите от първия ден, от онзи петък, в който се изля проливният дъжд, но хората излязоха на площада. Всичко започна като демонстрация на гражданското общество срещу произвола на самозабравилата се олигархия. Продължителността на протестите е уникална за страна като България. В момента имаме сблъсък на волята на олигархията за доминация и волята на гражданското общество за съпротива срещу тази доминация."

Освен университетската си кариера като преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, където е професор по конституционно право от 8 октомври 2009 г., Близнашки има и завидна политическа кариера.

Той е депутат от БСП в няколко парламента, но е широкоскроен ерудит с опит, способен е на диалог с политици от различни партии. Той беше например сред малцината червени депутати, които във времената на остра политическа противопоставеност в 30-ото народно събрание можеше да разговаря сериозно и отговорно с политиците от СДС, нещо, което за повечето от неговите колеги социалисти беше невъзможно.

През 2005 г. след 10-годишно отсъствие отново е зад парламентарната банка и споделя, че е бил потресен, "не можах да позная собствената си парламентарна група. Повечето от депутатите имаха по 2-3 мобилни апарата и много скоро ми стана ясно, че вторият и третият апарат служат за връзка най-вече със спонсорите. Това беше друг тип идейно-политическа нагласа. Нямаше нищо общо с това, което изживявахме в ранната фаза на прехода, когато сблъсъкът бе по-скоро идеологически. Тук сблъсъкът бе между различните корпоративни интереси."

Почти 10 години по-късно - през 2014 г., Близнашки е човекът, който се противопоставя над олигархичните и корпоративни нагласи в собствената си партия. Неговото остро говорене не бе подминато от партийните му другари и те намериха формален повод да го изключат от БСП - факта, че точно той работи за подписката за референдума на Плевнелиев.

Близнашки се гордее с няколко свои важни постижения в дългата му политическа кариера. Към запомнящата се негова реч срещу плоския данък той припомня и позицията му срещу опита изборният праг за коалиции да се качи до 8 процента, за да се отстрани традиционната опозиция, т.нар. Синя коалиция.

"Малцина си дават сметка, че аз водих и друга борба - срещу разграбването на крайбрежната плажна ивица. Тогава беше внесен един законопроект за крайбрежната плажна зона и там се предлагаше да се изтърбуши чл.18 от конституцията. Идеята им бе да се обявят 100 плажа от национално значение, а всички други да бъдат предоставени за собственост на общините. От това щеше да последва традиционното преобразуване от публична в частна собственост и след това продажбата им на новите богати.

Горд съм, че тогава успях да се намеся и осуетихме това намерение, защото същият този чл.18 ал.1, където се казва, че крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, беше записан в конституцията по мое предложение през 1991 година. Може би си спомняте, че аз поисках оставките на тримата министри, които участваха в ръководството на републиканската пътна инфраструктура по времето на тройната коалиция - един от тях беше Пламен Орешарски. На тези искания Сергей Станишев отговори, че няма да хвърля своите министри на вълците. След това бяха спрени европейските средства. Аз съм бил последователен в своето поведение. Партията на Сергей Станишев не е моята партия", казва Близнашки в интервю за медиите.

Близнашки е известен със стратегическите си анализи, той е политикът, който винаги е настоявал не за краткосрочни визии във властта, а за за по-дълги времеви хоризонти пред страната. Пак той още в началото на протестите миналото лято настоя да се постави времеви хоризонт за правителството на Орешарски.а Още тогава той предрече и сегашната криза в държавните финанси: "На практика те пребивават във властта с палиативни мерки, ориентирани буквално да осигурят оцеляване ден за ден. Тръгнаха с раздаване на социалните помощи. Нещо, което обикновено се прави в навечерието на избори, а не когато си дошъл на власт, защото първо трябва да направиш нещо за икономиката, да осигуриш прираст. Тук всичко се направи наопаки. Това е доказателство, че няма дългосрочна перспектива. Разхлабването на колана посред кризата може да доведе и до финансова катастрофа. Очевидно се смята, че ще могат да продължават със заемите, за да удовлетворят исканията на различни социални групи, а това е контрапродуктивно в перспектива. Към днешна дата наблюдаваме вкопчване във властта, която се е превърнала в самоцел за малка част от ръководството на партията."

Пророчески звучат тези думи на Близнашки, казани преди почти 1 година, когато сега парламентът направи неусепешен опит да актуализира бюджетът за 2014 г.

Беше номиниран като кандидат за президент от БСП, но впоследствие кандидат стана Ивайло Калфин в двойка със Стефан Данаилов за вицепрезидент.
"От самото начало си давах сметка, че моята кандидатура е предизвикателство към ръководството от страна на онези среди в партията, които търсят промяна на статуквото", коментира самият Близнашки защо не беше издигната неговата кандидатура на президентските избори през 2011 г.

Още след изборната загуба на БСП през 2009 г. той критикува ръководството на партията и лично нейния лидер Сергей Станишев: "Той наруши един от каноните на парламентарната демокрация, като отказа да си подаде оставката след тежкото поражение от 2009 г. А подобно поведение не може да остане безнаказано. Вместо това ние слушаме едни и същи заклинания, които са се превърнали в клишета, втръснали се на цялото общество. Днешното ръководство на БСП е толкова изхабено, че дори когато застъпва правилни тези, няма кой да го чуе." Критиката му към елита на БСП продължава и днес, макар той да не е член на БСП вече.

Проф. Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в Скравена.

Женен е, има дъщеря.