Кръвен тест, който може да предскаже дали даден човек може да опита да се самоубие, разработиха американски учени.

Изследователите открили, че вариациите на един - единствен ген могат да се използват, за да се предвиди дали даден човек е склонен да отнеме собствения си живот. Тези мутации се забелязват чрез прост кръвен тест, който позволява на специалистите да се намесят, преди да е станало прекалено късно. Тестът може да се използва при военните, преди да отидат на мисия във военна зона, или за да се проверява дали те са изложени на риск от самоубийство.

Учените от Университета Джонс Хопкинс в САЩ открили, че генът SKA2 е престанал да функционира правилно при хората с риск от самоубийство. Генът е отговорен за регулирането на нивата на хормона на стреса кортизол.

Чрез кръвния тест може да се определи кои хора са изложени на най-голям риск от самоубийство с точност 90%.

Генът SKA2 е открит в префронталната кора на мозъка. Той възпрепятства отрицателните мисли и контролира импулсивното поведение. Ако няма достатъчно количество от този ген или ако то бъде променено, тялото не може да контролира нивата на кортизол. Предишни изследвания показват, че хората, опитали да се самоубият, имат големи количества кортизол в организма си.