Русия има интерес България да фалира, смята германското външно разузнаване Bundesnachrichtendienst (BND), цитирано от немския вестник Suddeutsche Zeitung. За България и руските интереси вероятно е ставало дума на заседанието на Комисията по външна политика към Бундестага на 2юли.

Според автора на статията, най-известния германски разследващ журналист Ханс Лайендекер, по точка втора от дневния ред в това заседание са участвали президентът на BND Герхард Шиндлер (на снимката) и анализаторът на тайната служба Андреас Ангус.

„Шиндлер е говорил най-вече за България и за Украйна. Ставало е дума обаче и за Путин и олигарсите”, пише Лайендекер и се позовава на участници в заседанието.

„По техните спомени президентът на BND е казал, че Русия има интерес България да фалира, за да се обвърже отново по-тясно с Русия. (...) Ангус допълнил казаното от президента по темите България и Украйна”, oбяснява журналистът.

Въпросните анализи на германското разузнаване, където в контекста на украинския конфликт и експанзионистичната политика на руския президент Владимир Путин се споменава включително и България, предизвикаха вълна от реакции.

Според Deutsche Welle (DW) част от наблюдателите смятат, че тайната служба си е свършила добре работата и подава на политиците ценна стратегическа информация.

Някои медии дори виждат конкретно потвърждение за изводите на BND. Вестник Frankfurter Rundschau например припомня войнствения настрой на руското МВнР. „Може би последните изявления на руския външен министър Сергей Лавров водят тъкмо натам. Само допреди няколко дни руснаците реагираха гневно на решенията за нови санкции и заплашваха ЕС с прекратяване на сътрудничеството в областта на сигурността”, пише изданието.

„Сега обаче Лавров изведнъж заяви, че страната му няма да се разплаща: „За една велика сила е недостойно да изпада в истерия и да отвръща на удара с удар.” Авторът на статията смята, че тези думи на Лавров потвърждават изводите на разузнаването, че като „санкциите действат”.