Два нови кратера с неизвестен произход са открити в Сибир седмици след като подобна гигантска дупка бе заснета на Ямалския полуостров в Далечния Север.

Новината за новите находки публикува излизащият на английски вестник The Siberian Times.
Тя е съпроводена със снимки и обяснения, че едната дупка е отново в Ямал, а другата е на Таймурския полуостров - и двете са далеч отвъд Северния полярен кръг.

Изданието припомня, че има най-различни обяснения за появата на кратерите - от удар от метеорит и отклонила се от курса си ракета до извънземни или газова експлозия от глобалното затопляне.

Екип учени изследва вече първата находка, кръстена от медиите "ямалската черна дупка". Една от водещите версии е, че на полуострова, богат на залежи от природен газ, е възможно да е започнало спонтанно изпускане на метан, блокиран доскоро във вечно замръзналата повърхност.

В района температурите през голяма част от годината са под нулата, а през зимата падат до минус 50 градуса по Целзий, докато слънцето едва се показва над хоризонта.

Новите находки са на местните пастири на елени, а The Siberian Times твърди, че те са дълбоки между 60 и 100 метра и са с диаметър между 4 и 15 метра.

Още две мистериозни гигантски дупки са открити в Сибир

Към версиите изданието добавя още идеята за майтап, дело на хора "на края на света", както и взрив на шистов газ.

Депутат от местния парламент споделя, че на 19 юли е облетял с хеликоптер района край село Антипаюта и че кратерът е като предишния с изхвърлена земна маса по краищата.

Той цитира местни жители, според които дупката се оформила на 27 септември 2013г., като първоначално от земята излизал дим, след което имяло ярко проблясване.