"Рокендролът е философия. Той е начин на живот, който съвсем не е лесен", каза музикантът Николо Коцев от "Кикимора" в интервю за БГНЕС на връх имения си ден и втория рожден ден на групата.

"През тези две години се случиха толкова много неща. Направихме проект със симфоничен оркестър, кавър версии, авторски песни. Така се случва, че началото никога не се забравя. Страшно много се работи, а когато се отхвърля работа се помнят само хубавите неща", споделиха музикантите от "Кикимора".

За тях най-хубавите моменти са, когато са били пред публика. "Контактът с хората е нещо, което ще продължава да ни прави най-щастливите. За мен един от специалните моменти беше концертът в зала "България" с оркестъра на Националното радио. Това не беше съвсем проект на "Кикимора", но всички бяхме на сцената и изпълнявахме моя музика, събрана през годините", разказа Коцев, който е един от най-успелите български музиканти в чужбина. На професионалната международна сцена сериозен пробив прави с шведската рок – група "Балтимор". Издава два албума в Япония и Европа. По-късно създава собствена група, наречена "Брейзън Абът". Издава пет студийни албума, в които участват Глен Хюз, Джо Лин Търнър от "Дийп Пърпъл", Сванте Хенрисон, Мик Микаели и Иън Хаугланд от "Юръп".

Въпреки успеха на световната сцена, той вярва, че българските групи трябва да пеят на български. "Това е правилното според мен. Колкото до текстовете, винаги има различни мнения по въпроса. Не е тайна, че два от текстовете ни са написани от Андрей Слабаков – "Бай Ганьо" и "Мръсница". Новото парче, което излезе днес и се нарича "Горчива река", е съвсем различна рок балада, в която се говори за един огорчен български артист, който вече започва да се чуди каква е ценностната система и към какво трябва да се стремим. Той търси собствена утеха, за да може да се чувства добре в ситуацията, която го заобикаля", обясни Коцев.

Вокалът на групата Александър Атанасов смята, че пее "текстовете от живота". "В крайна сметка това не са измислени текстове. Самите ние сме се чувствали така. Това, че са силни показва какво е попрището на българския музикант. Всяка група трябва да пее за нещата, които я вълнуват. Ние пеем точно за това, без да се интересуваме кой и как ще откликне на нашите текстове", обясни певецът.

Според музикантите моментът на създаването не е интерактивен, а личен. "Артистът създава и чак тогава решава дали да сподели създаденото с публиката. Но той не търси публиката да бъде с него, когато създава нещо. Тя трябва да бъде тази, която или да откликне позитивно, или негативно, за което артистът си е дал сметка още преди да е пуснал парчето", обясни създателят на групата Николо Коцев.

Макар и в тежки времена момчетата са "потресаващо оптимистични". "Въобще не сме черногледи. Тази година на пролет тръгнахме на едно турне и направихме 18 -19 концерта, много добре осъзнавайки, че няма да имаме пълни зали. Но рок група се прави по този начин. Така се прави фен база. Не може да си стоим вкъщи, да даваме интервюта по медии и да пускаме някакви парчета по интернет. Става само с кърваво бачкане на пътя, с мръсни ръце и с болни гърбове. Турнето имаше този смисъл за нас , защото тогава станахме истинска сплотена група. Макар и с малка фен база в началото, тя си е наша и ние я обичаме", споделиха музикантите.

Според тях за феновете е важно да могат да "пипнат" групата си. "Магията на живо е много различна от студийния запис. Ние не свирим парчетата, както са в студио. На сцената всичко е импровизация, всеки път се получава различно. Съзнателно го търсим. Правим си удоволствие. Ние сме в постоянно търсене на тази магия, която е рядка, но когато се появи, човек я помни месеци, ако не и години", каза Коцев, който разкри, че на концерта им утре в Студио 5 всеки, който иска ще може да посвири с тях.

За финал музикантите пожелаха много рокендрол и чести срещи с "Кикимора". За празниците те искат за хората здраве, любов, мир и разбирателство. "Всички хубави неща и повече рок, разбира се", посмяха се те.