"Днес дебатът е безпрецедентен - не защото направихме опит да го провалим, а защото и трите комисии са гласували против тази актуализация", заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов, предаде репортер на БГНЕС.

Мерджанов подчерта, че в момента при правителство в оставка и парламент от три партии, две от които са отказали мандат за съставяне на правителство, се обсъжда един от най-важните закони в държавата.

След като е ясно, че не това правителство ще изпълнява този бюджет, то чия политика ще се изпълнява чрез него и кой ще поеме отговорност за увеличаване на дълга и завишаването на дефицитите, попита Мерджанов. Според него преди година, когато "се е реализирала последната постна пица на Симеон Дянков" целите на актуализацията са били ясни и са били насочени към нова социална политика. "Днес нямаме нови политики – единственото ново е новото мнозинство и амбициите на президента", категоричен бе Мерджанов.

"Това не е бюджет на правителството, това е бюджет на президента", обяви той и попита как иначе да си обясним желанието това мнозинство да подпише празен чек на едно служебно правителство.

Нима милиардите във фискалния резерв не са достатъчни за грандиозните планове на президента, който през август и септември ще реформира енергийната и здравната системи, а вероятно ще въведе и електронно правителство, коментира Мерджанов.

Председателят на ПГ на БСП се обърна пряко и към премиера Пламен Орешарски. "Една година БСП и "Коалиция за България" стояха зад вас и зад думите ви. Удържахме огромен натиск, платихме висока цена, но вярваме, че си заслужаваше", посочи Мерджанов, след което поиска от премиера ясно да отговори като финансист дали българската държава е в състояние да функционира нормално без предложената актуализация. Според ГЕРБ, ДПС и президентът – невъзможно. Според БСП и редица други експерти, това не се налага, посочи Мерджанов.

"Истинското предателство ще бъде да гласуваме бюджет, който потвърждава тезата, че правителството е довело държавата до фалит. Ние знаем, че тази мантра не е истина, за това ви молим за точен, категоричен отговор", призова Мерджанов, макар премиерът да не присъства в залата.

В 16.30 ч. днес в деловодството на НС от ГЕРБ е внесено предложение за увеличаване правомощията на служебното правителство, съобщи Мерджанов. Искането е внесено от Бойко Борисов, Цецка Цачева и Менда Стоянова. С това ГЕРБ иска да се дадат правомощия на служебното правителство да може да тегли заем. Това е противоконституционно, подчерта той.