Строителството на "Южен поток" ще продължи както е планирано и в пълно съответствие с местните закони и международните стандарти, обяви компанията "Газпром" в изявление до медиите.

Изявлението идва в отговор на позицията на Европейската комисия, според която двустранните споразумения с Русия на страните-участнички в проекта са в разрез с европейското законодателство и трябва да се предоговорят.

Стандартна практика е инвестициите в големи трансгранични проекти да се подкрепят с подобни споразумения, тяхното съдържание е публично от години, припомнят от "Газпром".

Компанията изразява изненада и разочарование, че Комисията формулира тревогите си едва сега, когато строителните работи вече са започнали.

От "Газпром" заявяват още, че регулаторните въпроси, свързани с европейското енергийно законодателство, могат да бъдат изяснени успоредно с продължаващото строителство на газопровода.

След като постигнахме споразумение с Европейския съюз за "Северен поток", вярваме, че можем да използваме този опит и в проекта "Южен поток", гласи още позицията на руската газова компания.