Със 72 гласа "за" и 110 гласа "против" след близо два часа дебати по темата, Народното събрание отхвърли искането на ГЕРБ за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова.

Самата Мая Манолова също излезе да се защити от парламентарната трибуна. От ГЕРБ твърдят, че съм била демонстрирала груба сила към опонента. Някой да е бит, някой да е малтретиран? Не разбирам с какво притеснявам мъжете от ГЕРБ. Твърди се и че съм ограничавала конструктивния дебат, за дебат са нужни два субекта, какво конструктивно има в изказванията на депутати от ГЕРБ като "съставителите на бюджета са некадърни" или "бюджетът е пълна простотия" или "най-глупавото е да го правите без всякаква мисъл в главата".

Прегледах доста парламентарни стенограми, равносметката е, че в случаите, когато не съм спазвала правилника, печелившите са били подписалите се депутати от ГЕРБ. Оставяла съм ви да говорите извън времето, допускала съм да говорите извън темата, допускала съм да искате по няколко пъти една и съща процедура, обясни тя на депутатите от опозицията. Тя подчерта обаче, че занапред ще се старае да спазва още по-стриктно правилника. Манолова помоли българските граждани за извинение за изгубеното време по време на днешния парламентарен дебат. Ние пропиляхме ценно парламентарно време, този път заради моята личност, коментира тя.

Залагам цялата си енергия и всичките си сили в работата си, за да може в тази сложна ситуация този парламент да работи в интерес на българските граждани. Готова съм да чуя всяка забележка, всяка критика и да се съобразя с тях, но мотивите на депутатите от ГЕРБ и изказванията на депутатките от ГЕРБ днес не можаха да ме накарат да се чувствам виновна, не можаха да ме уязвят въпреки грозните думи и тежките квалификации по мой адрес", каза тя.

Подписалите се под искането за моето предсрочно освобождаване от поста на заместник-председател на парламента ще признаете, че през последните няколко дни дадохте всичко от себе си да превърнете дебатите по приемането на бюджет в политическа карикатура, в гротеска, в която звучаха плоски шеги и неуместни закачки, коментира още Манолова.

Манолова напомни на ГЕРБ, че 249 пъти са се изказвали до чл. 51 на държавния бюджет. "В една огромна част от случаите правихте това, откровено злоупотребявайки с право. За първи път депутати гласуват против собствените си предложения, за да загубят парламентарно време чрез обосноваване на отрицателен вот", добави Манолова.

Тя заяви, че фактът, че от ГЕРБ я сравняват с личност, която олицетворява политическата борба от Сталинградски тип за нея е комплимент. "Сталинградската битка е най-голямата битка, която обърна Втората световна война, една от най-големите битки за всички векове и всеки нормален човек може само да се прекланя пред героите от Сталинградската епопея", подчерта тя.