Очакването на третия пакет санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз и САЩ извади от равновесие руския валутен и фондов пазар, съобщава gazeta.ru. Днес фондовите индекси в страната паднаха до нивата си от май 2014 година, а руската рубла загуби позиции срещу основните световни валути.
Сега единствената подкрепа на руската валута и акции може да дойде от високите цени на петрола на световния пазар и евентуална намеса на Централната банка на Русия, отбелязват експертите.

За първи път от 13 май еврото се разменяше за над 48 рубли днес, показват данните от валутната търговия. Доларът също поскъпна и вече се разменя за 37.5 рубли за един долар.

Така официалният курс, обявен от руската Централна банка за утре е 38.36 рубли за един долар и 47.86 рубли за едно евро. Сега руските инвеститори са в очакване на това дали европейските санкции ще засегнат нови ключови сектори на икономиката.

Подобна е и ситуацията на фондовите пазари в Русия. През първата половина на днешната търговия с акции индексът ММВБ падна до ниво 1357.84 пункта и така за първи път от май тази година се доближи до нивото от 1200 пункта.

Най- зле се представиха акциите на двете банки – ВТБ и Сбербанк, тъй като техните имена се споменават най- често като кандидати за включване в следващия списък на руските компании, върху които ще бъдат наложени ограничения на дейността от Брюксел.