Излъчете човек в ръководството на Народното събрание, за да е сигурно, че уважавате принципите на Конституцията и на парламентаризма, призова председателят на парламента Михаил Миков парламентарната група на ГЕРБ.

Вече близо час депутати обсъждат искането на ГЕРБ Мая Манолова да напусне поста на заместник-председател на парламента. "Смятам, че искането е ситуативно, то е употреба на тежка процедурна мярка, изискваща по-високо мнозинство, защото е преценено, че стабилността на ръководството на Народното събрание е част от стабилността на НС. Не може с формата да се подменя съдържанието, не може да се дестабилизира асамблеята, подчерта Миков. Той коментира, че искането е внесено от парламентарната група, която седем месеца търси път за делегитимирането на парламента. Атаките към ръководството на НС са по-скоро желание да се разтури парламентът, смята председателят на НС.

Малко преди председателят на парламента да се изкаже, думата взе лидерът на ДПС Лютви Местан. "Ние ценим думите и затова няма да ги хабим, за да влезем в един абсолютно измислен дебат от опозицията. Мая Манолова не се нуждае от защита, тя е, ако трябва да цитирам един друг колега, парламентарист отвсякъде", заяви председателят на ДПС.

Към Манолова той се обърна с думите: "Мая, търсят ти сметка за Костинброд, това е жлъчно отмъщение, което обаче няма да се получи". Той определи искането на ГЕРБ и мотивите към него като пасквил, който е нещо средно между поетичния талант на Деса Поетеса от "Шоуто на Слави" и странния синтаксис на някои бивши министри.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева пък коментира, че демокрацията не е куфар, който може да бъде скрит в килера. Към Манолова тя се обърна с думите: "Ако ние тупаме топката, вие влизате с бутонките, няма да си затваряме очите за потъпкването на конституционните норми, тук сме не за да имитираме активност, тук сме защото така искат нашите избиратели и няма да спрем да разказваме какво се случва в този парламент, как парламентът е превърнат в ограждение, в което на никой не му е приятно да работи".

Манолова, не ви отива да се правите на последна инстанция, държите се като шопа, който казал "има само две мнения: грешното и моето". Парламентът не ви е бащиния, нито постът на заместник-председател ви е даден гратис, каза още Караянчева, обръщайки се директно към заместник-председателя на парламента.