Депутатите обсъждат искането на ГЕРБ за освобождаване на Мая Манолова от заместник-председателското място в парламента.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова представи мотивите за искането на опозицията. Тя се обърна към Манолова с думите: "Трябва да разберете, че и в залата има опозиция. Смятах, че държите малко повече на институциите и на демокрацията. Недопустимо е това, което вършите няколко дни, недопустимо е да не давате думата за изказване на народни представители".

"В последните месеци на 2013 г. не стихват протестите срещу управлението на тройната коалиция, управление, станало възможно благодарение на безпрецедентната компроматна война, манипулация, извършена от един партиен функционер, който заслужи поста си зам.-председател на Народното събрание поради факта, че осигури скалъпен донос срещу безспорния победител в изборната надпревара. Много отдавна на гражданите стана ясно, че няма друга причина Манолова да получи поста заместник-председател на Народното събрание", коментира още тя.

"Надминахте не само себе си, но и парламентарната практика, парламентарната етика, застанахте над Конституцията на България и показахте, че не познавате парламентарния правилник. Никой друг не е забравил, че България е парламентарна република. С воденето на пленарните заседания в последните няколко дни ни върнахте в едни други време, на еднопартийност и диктатура, когато наличието на партийните ви другари, процедури и изказвания беше достатъчен повод да няма дебат", добави Атанасова.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев също се включи в дебата и коментира: Повечето от вносителите на искането са мъже, в мотивите няколко пъти те използват думата "грубо" за поведението на Мая Манолова. Аз не съм я виждал с палка или камшик в пленарна зала. Към депутатите от ГЕРБ той се обърна с думите: Вие достигате до извода, че Манолова олицетворява политическата борба от Сталинградски тип. Хубаво е да правите разлика между Сталин и Сталинград, това е като разликата между цар и Цариград, Сталинградската битка е битка за учебник, повратен момент във Втората световна война.

Под искането липсва името на онзи, на когото не трябва да се споменава името, на строителя на съвременна България, на вожда и учителя на българския народ, отбеляза още Курумбашев. Той напомни, че Мая Манолова е депутат за трети пореден мандат.

Мая Манолова е нашето мъжко момиче, което никак не се шегува. Бих казал подобно нещо само за още една дама в нашата парламентарна група, заяви Курумбашев и уточни, че подобни думи може да каже още само за председателя на социалната комисия Корнелия Нинова. След изказването на Курумбашев последваха бурни аплодисменти в пленарна зала от страна на депутатите от Коалиция за България и ДПС, които дори станаха на крака.