На 29 юли горещината в Москва ще достигне опасното "червено равнище". Въздухът ще се нажежи до 32 градуса, а количеството на вредните вещества в атмосферата многократно ще нарастне, предупреждават руски синоптици, цитирани от lifenews.ru. Стотици британци могат да станат жертва на очакващите се рекордни горещини в страната, предупреждават местните синоптици, пише express.co.uk. В момента в резултата на жегите са загинали 8 души. Най-уязвими от топлото време са болните и възрастните хора.
"Началото на август ще дойде с горещини и кратки превалявания", съобщават синоптиците.  "Британците трябва да се приготвят за температури около 32.2 градуса", допълват те. От местните пенсионерски сдружения напомнят, че семействата редовно трябва да посещават възрастните си роднини в горещините.

Много високи температури са обхванали цяла централна Русия. Не само тази, но и следващата седмица ще бъде знойна,казва водещият специалист от метеоцентъра "Фобос" Елена Волосюк.

Тя предупреждава, че екологичната ситуация е сложна, защото преобладава безветрен антициклон. Низходящите въздушни потоци не отнасят вредните вещества, а ги задържат на метър и половина над земята - на равнището на дихателните органи на хората.

28 юли е бил най-горещият ден от началото на годината в Русия. Вечерта в Москва е било 31,9 градуса. Медиците препоръчвата на московчани по възможност да не излизат през деня от домовете си.