Да живее рибата! Тя, оказва се, е храната на боговете. Сигурно затова се промъква и в най-строгите диети. Освен че обира тлъстинките, речната и морската храна и лекува. Ненапразно докторите съветват да хапвате риба един-два пъти седмично, за да държите болестите далеч. А най-добрата новина е, че разхубавява. На какви "чудеса от храброст" е способен шаранът? Навръх Никулден "Стандарт" събра най-интересното от последните проучвания на учените.

Рибата е извор на протеини. Може да загърбите напълно пилешкото, свинското и телешкото месо, но хапвате ли хек и скумрия, няма да ви мъчи глад за белтъчини. Освен за талията рибата се грижи и за сърдечносъдовата система. Редовната й консумация предотвратява образуването на шлаки в кръвоносните съдове. Много важен обаче е начинът на приготвяне. За да извлечете всички ползи от рибата, трябва да я приготвяте печена на скара или фурна. Проучвания на лекари показват, че консумацията на пържена риба дори веднъж седмично повишава риска от сърдечна недостатъчно с 48%. За рибата тон пък е известно, че оказва благотворно влияние върху електро-физиологичните процеси в човешкото сърце. Така при редовна консумация на този морски деликатес можем да се предпазим от опасни ритъмни нарушения, твърдят американски кардиолози. Рибата тон укрепва и имунната система и подсилва защитните сили на организма.
"Консумацията на по-мазна риба като сьомга или треска няколко пъти седмично намалява с 50% риска от развитие на артрит казват от списание Annals of the Rheumatic Diseases. Според учените това се дължи на омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, които възпрепятстват възпалителните процеси в ставите. Полинаситените мастни киселини предпазват и мозъчните клетки от увреждане. "Хората, които хапват риба и морски дарове поне веднъж седмично, развиват деменция 3 пъти по-рядко", казват френски учени, провели 7-годишно изследване по въпроса.

Шведско изследване пък, продължило цели 3 десетилетия, показва, че мъжете, които не ядат риба, са изложени на 3 пъти по-висок риск от рак на простатата. А стридите, раците и омарите съдържат и селен, който има противоракови свойства.

В последно време стана доста модерно да се грижим за красотата си с естествени продукти. Полски учени са установили, че маслото, извлечено от толстолоб, оказва много добро влияние върху проблемна кожа. Ефективността му се крие в белтъците, които съдържа. Екстрактът от тази риба се справя успешно както с пъпки и зачервявания, така и с белези и изгаряния. Ефектът на рибното масло под формата на капсули не е тайна за никого. То съдържа т. нар. витамини на красотата - А и D, които се грижат за здравите нокти, блестящата коса и красивата кожа. А според последния проучвания някои видове риба като херингата например помагат и за уголемяване на бюста.

Освен върху физическо, рибните деликатеси оказват влияние и върху психическото ни здраве. Смята се, че рибата помага за облекчаването на депресията. Заслугата отново е на омега-3 мастните киселини, които повишават нивото на серотонина - хормона на доброто настроение.