Разярени пчели нападат стопаните си в Пернишко. Десетки са изпохапаните пчелари от началото на пролетта досега. За щастие сериозните инциденти, застрашаващи живота, са единици. Причината за агресивното поведение на насекомите е лошото време.
„Когато е дъждовно и мрачно, пчелите стават нападателни. От няколко месеца непрекъснато вали и когато трябва да отваряме кошерите, става страшно“, обясниха пред struma.bg пчелари.

Инцидентите започнаха още в ранна пролет. През април разярени пчели нападнаха и изпохапаха Лалка Илиева от земенското село Долна Врабча.

„Исках да нахраня пчелите в кошерите. Сложих на единия без проблем. Когато отворих обаче другия, пчелите ме нападнаха. Едвам се отървах. Нападнаха и кучето, наложи се да спасявам и него”, разказа жената, която от години се занимава с пчеларство.

Поне 20 пчели забили жилото си в Лалка. Тя веднага изпила две таблетки урбазон, но се наложило да извика и Спешна помощ. Медиците й сложили 4 инжекции. „Кожата на ръцете ме болеше все едно ще се пукне. Едвам прекарах нощта”, допълни Илиева.

Жената подарила агресивния кошер на неин близък. Няколко седмици по-късно пчелите нападнали и него. Мъжът решил да им вземе нова майка и ако и това не реши проблема, да унищожи кошера.