В залисията покрай протестите и погромите, мерене на екскурзионните митинги, разните подследствени депутати и министри, ние всичките пропускаме да видим и осъзнаем нещо, което е изключително важно за бъдещето на България, ако въобще има такова, пише в писмо до БЛИЦ проф. Петър Иванов.
Според него, това е трагедията с генофонда на нашето отечество. Тези дни PISA 2012 обяви, че нашите ученици са най-неграмотните в Европа - цели 39,4%, значи двама  от всеки пет, от деветокласниците могат само да сричат донякъде, нищо  друго не могат, смята той.

Отличниците ни са пет пъти по-малко в сравнение със  средния процент за Европа. От друга страна, според данни на Евростат,  пак от тези дни, ние сме най-бедната нация на Стария континент - 49% от  българските граждани са заплашени от мизерия и социално изключване  (exclusion), пише още Петър Иванов.

По друга методика процентът е доста по-висок - 60%, значи  трима от всеки пет тънат в мизерия. Пак по официални данни на европейски
институции ние сме и най-болната страна е Европа - шампиони сме по  заболявания и смъртност при пет основни болести (инфаркт, рак, инсулт и др.) и сме с по-висок процент от средния за Европа при други 17  заболявания, анализира той.

Тази комбинация - най-прости, най-бедни и най-болни - не е  опасна само в актуален план, и не бива да ни тревожи само по отношение
на настоящето, а трябва да видим неимоверните злини, които тя  предрича и за бъдещето на българската нация.

Нашият национален генофонд вече е непоправимо увреден. Всички по-интелигентни, здрави и нравствени младежи и девойки напуснаха завинаги циганизираната България,  какво да правят тук при братя Галеви, при бат' Сали Парламенто, при Миглена Кунева.

Те отнесоха навън и своите качествени поколения. Известен е генетичният принцип "Придобитото се наследява". Това означава, че поколенията на простите, бедните и  болните също ще бъдат прости, бедни и болни, даже още по-прости, ощеш по-бедни и още по-болни.

Това е. С една дума, България я очаква все по-злощастна и като че ли неотменима, ако имаме предвид досегашния ни път наникъде, съдба като най-големия неудачник на Европа.

В този смисъл нашето демографско изчезване (ние сме световен  шампион по смъртност и по намаляване и изчезване на населението) със  скорост 7 души на всеки час от денонощието, като петима умират, без  бъдат заменени от новородени, а двама емигрират, всъщност дали няма и  своите положителни и светли страни?, завършва проф. Петър Иванов.