В навечерието на Никулден министърът на земеделието Димитър Греков препоръча да се купува българска риба, защото не била хранена с изкуствени смески и е изключително полезна.

"Българската риба се отглежда при много добри и контролируеми условия, така че не бива да хвърляме петно върху рибопроизводителите. Бих препоръчал дори да се купува и консумира приоритетно българска риба, защото тя не се храни с изкуствени смески, а при нормални условия и е изключително полезна. Отглеждана по този начин, рибата в цял свят е многократно по-скъпа, отколкото у нас", коментира Димитър Греков.

Така министърът на земеделието и храните опроверга публикации в медиите, че предлаганата на пазара риба от български водоеми е с доста съмнително качество.

"Рибата е биологичен обект, който е изключително податлив на влиянието на пестициди и на замърсяването на водата. Така че не може да се твърди, че нашата риба е опасна", каза още Греков. По думите му е точно обратното, нашата риба се отглежда при изключително чисти условия, особено пъстървата, в повечето случаи при естествени условия и добре охранявани язовири.

Агенцията по безопасност на храните е проверила над 20 обекта за продажба на риба. Непрекъснато се проверяват язовирите, морето, където са заловени над 250 хил. метра незаконни рибарски мрежи. Над 20 тона е конфискуваната риба, от която половината е върната във водоемите, каза Греков. Той уточни, че проверките, които се правят са за да се гарантира качествена храна за българите, а не толкова "за да уловим" някого.

Консумацията на риба у нас е средно по 5.8 кг годишно на човек, което е под нормалните стойности, каза Греков.

С около 5% се е увеличило производството на свинско месо у нас, отбеляза земеделският министър. Според него това е индикация, че българското животновъдство върви нагоре.

Това показва също така, че все по-голяма част от зърнопроизводителите се интересуват от покупка и отглеждане на животни, каза Греков.

Ръст има и в производството на яйца и пилешко месо, което е добър знак, че българският производител започва да се ориентира към по-доходни производства, а не от внос на суровина, допълни земеделският министър.