"Днес е много трагичен ден за българската история, защото предателство обрича Самуиловите войни на поражение и човешки жестокости". Това заяви председателят на сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" Трифон Павлов, предаде БГНЕС.

"Важно е тези хиляди ослепени Самуилови войници да бъдат почетени и уважени", каза Палов, който заедно с патриотични организации и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите поднесоха цветя и венци пред Паметника на Незнайния войн и Паметника на ослепените войници на цар Самуил в столицата.

"Самуиловите войни са дали всичко за България", каза на свой ред председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев. Той отбеляза, че хилядолетната история на битката край Ключ е позабравена и затова трябва да се припомня на българския народ.

"Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите възпитаваме младото поколение и всички българи в патриотизъм и именно поради това трябва да се връщаме към тези дати и да ги почитаме", подчерта Велчев. Според него Самуиловите войни са символ на българщината и не бива да забравяме, че Самуил е български цар, защото има много спекулации по тази тема.

Тази година, на 29 юли, се навършват 1000 години от битката при Беласица, известна и като битката при Ключ.

На 29 юли 1014 г. се състои решителното сражение между българските воини на цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ. Българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката. Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат според различните исторически извори между 14 000 и 15 000 български воини. По заповед на византийския император пленените български воини са ослепени, като на всеки 100 е оставен по един с едно око.

Първото българско царство съществува още четири години след смъртта на цар Самуил – до 1018 година, управлявано от наследниците му Гаврил Радомир и Иван Владислав, след което влиза в границите на Византийската империя до въстанието на Асен и Петър през 1185 година.