Две от най-големите руски държавни банки Сбербанк и ВТБ попадат в новия списък със санкции на ЕС заради руското участие в събитията в Украйна, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиран от сайта ”Дневник”. Новият допълнен списък ще бъде обявен на 30 юли.

"Внешекономбанк", която също е в топ 4 на руските банки и има 50% държавен дял, вече е санкционирана от САЩ със забрана да работи с американските кредитни и дългови пазари. Руската земеделска банка (Росселхозбанк) остава единствена извън подложените на санкции, най-вероятно защото не е пряко свързана с действията на Москва в Източна Украйна.

ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на КТБ. ВТБ придоби още участие в "Булгартабак" и "Виваком".

Санкциите срещу банките са свързани с решението да бъдат изолирани определени руски дружества и лица от финансовите пазари в ЕС. Чрез тях ЕС се опитва да окаже още по-сериозен натиск над президента Владимир Путин, за да не през тях политиката си.

Санкциите правят много трудно финансирането на банките чрез външни заеми или емитиране на облигации на външни пазари. Това ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад. Алтернативата са пари от държавата, набиране на средства от населението на Русия или обръщане към нови райони като Азия.

Дипломатите от ЕС са се споразумели да бъдат ограничени търговията и инвестициите в анексирания украински полуостров Крим, съобщава РИА ”Новости”. Основно засегнати ще бъдат енергетиката, транспорта и телекомуникациите. Ще бъде забранен износът на оборудване за тези сектори в Крим и Севастопол.

В работен документ на Европейската комисия се казва, че новите мерки "ще създадат климат на пазарна несигурност и вероятно ще засегнат бизнес климата в Русия и ще ускорят изтичането на капитали", съобщава ”Ройтерс”.

Ограничаването на технологии за енергетиката ще засегне проекти като "Южен поток" на "Газпром" или инсталацията за втечнен газ в Ямал в руския Далечен Север на компанията "Новатек", вече санкционирана от САЩ.

В новия списък от санкции ще бъдат включени и физически лица. "Списъкът включва физически лица, хора, свързани с президента Владимир Путин, както и фирми и организации", казва източник на агенция "Ройтерс".

Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия се договориха в конферентен видео и телефонен разговор в понеделник да има разширяване на санкциите. Обсъжда се и въвеждането на наказания срещу цели сектори като достъп до капиталовите пазари в Европа, доставки за отбраната, на стоки с двойно предназначение и износ на специални технологии, включително такива за енергетиката.

"Защото не виждаме Путин да прави стратегически завой, вярваме, че е изключително важно да предприемем допълнителни мерки и точно това смятат да направят тази седмица САЩ и европейците", коментира съветникът по национална сигурност в Белия дом Тони Блинкен..

”Вместо да отстъпи, Путин увеличава доставките на въоръжение за сепаратистите - танкове, ракетни установки, артилерия и бронирана техника, а струпването на руски войски по границата увеличава тревогата, че Москва се подготвя да навлезе в Източна Украйна с т.нар. хуманитарна или мироопазваща мисия”, допълни Блинкен, цитиран от "Ройтерс" и ”Дневник”.