Няколко артилерийски снаряда, изстреляни от украинската армия, попаднаха в сградата на дом за възрастни хора, намиращ се в югоизточната част на Луганск. От шрапнелите са загинали петима обитатели на дома, излезли навън да подишат чист въздух. Ударната вълна е изпочупила прозорците на зданието, а стените са станали на решето от осколките.
На 28 юни вследствие на артилерийските удари в Луганск са ранени 14 души, разрушени са много сгради, сред които поне десет жилищни блока, съобщава Lifenews.ru.

През последните дни украинските щурмоваци активно обстрелват Луганск, включително със системата „Град“. Повредени са комуникациите, вече има сериозен проблем с електричеството. По предварителна информация, заради недостига на хлор е спряна и дезинфекцията на питейната вода.

На 26 юли украинската армия започна минометен обстрел на Луганск, насочен към позициите на батальона „Заря“, но успял да стигне и до жилищните райони на града. Тогава бяха улучени 22 здания, сред които училище и детска градина. Тогава загинаха 24 човека, а над 85 души бяха ранени.