Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че Румъния и България са постигнали значителен напредък, който обаче е все още недостатъчен за допускането им в Шенген, съобщи Аджерпрес.


"Според нас още не е дошъл моментът за премахване на контрола по границите за двете страни. Ще получим през януари докладите за страните - отсега знаем, че са постигнали значителен напредък по отношение на реформите в тази област, които обаче не са достатъчни що се отнася до законовите условия, които биха позволили допускане в Шенген", заяви германският министър.

По отношение на определянето на бъдеща дата за вземане на решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген, той посочи, че "засега не може да се оцени кога ще дойде моментът на присъединяването“.

Обсъждането на въпроса за разширяването на Шенген бе включено в програмата на провеждащия се в четвъртък и петък в Брюксел Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешен ред, но вместо гласуването на решение по този въпрос, ще бъде обсъдено състоянието на прилагането на Шенгенското споразумение от двете страни.

Правосъдните министри на Дания и Швеция, традиционни поддръжници на присъединяването на Румъния и България към Шенген, потвърдиха позицията си днес при пристигането си в Брюксел, макар че Швеция изрази определени резерви.

По думите на шведския министър на правосъдието Беатрис Аск Стокхолм смята, че Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване. Тя обаче добави, че "все още съществуват безпокойства у някои страни членки и трябва да се съобразим с това".

"Просто е твърде рано, трябва да разговаряме повече", отбеляза Аск.

От своя страна датският министър на правосъдието Мортен Бьодскоу заяви, че "позицията на Дания е много ясна: тогава, когато всички критерии са изпълнени, достъпът е оправдан. Вярно е, че съществуват някои дискусии по този въпрос и те ще присъстват и на днешната ни среща".

На въпрос дали е правилно някои страни да блокират присъединяването на Румъния и България към Шенген, министърът отговори: "От всяка страна зависи да определи позицията си и позицията на Дания е много ясна по този въпрос".