Парламентарната група на ГЕРБ внесе искане за освобождаване на заместник-председателя на парламента Мая Манолова, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Според опозицията Мая Манолова системно нарушава правилника на Народното събрание и системно не дава думата за изказване на представители на тяхната парламентарна група. "Всеки ден се нарушават процедура след процедура", коментира Главчев. От ГЕРБ са недоволни, че Мая Манолова не отне думата на Павел Шопов в днешния ден.

Това, което се случи по-рано днес е, че Павел Шопов засегна сериозно с думите си депутатката от ГЕРБ Нели Петрова. Манолова не му отне думата, но пък веднага го наказа със забележка. Малко по-късно Шопов сам се извини от парламентарната трибуна на Нели Петрова и дори лично разговаря с нея в кулоарите на парламента.

Не мисля, че ГЕРБ имат основание, бях прекалено толерантна много дълго време, но сега приемаме бюджета на държавата за следващата година и това трябва да стане в нормални срокове. Вече трети ден вместо да приемаме текстове от новия бюджет се занимаваме с процедури, повтаряне на едно и също 10 пъти и това не може да продължава повече така, коментира самата Мая Манолова.

Мисля, че това е достатъчно неуместно на фона на важната за всички български граждани тема, а именно приемането на бюджета за следващата година. Циркът от пленарна зала ГЕРБ се опитват да го изнесат в публичното пространство, те занимават гражданите с измислени теми, добави тя.

Мисля, че не съм нарушила правилника, не бих си позволила да го нарушавам, много дълго време бях прекалено толерантна, за което с основание ми се сърдят понякога и колегите от Коалиция за България. Изхождах от това, че когато си в опозиция трябва да имаш възможността да кажеш по същество какво мислиш, но тук няма дебат по същество, има повтаряне на едни и същи неща и опити да се тупа топката с процедурни и други несъществени въпроси, коментира още Манолова.