10 мерки представи ЧЕЗ за спестяване на 15% от сметките ни за ток.
Мерките в никакъв случай не са за сметка на комфорта на домакинството, коментира инженер Здравко Георгиев, представител на СОФЕНА –Софийска енергийна агенция, на пресконференция.

Един от съветите е за закупуването на уреди от по-висок клас, които спестяват енергия. 10-те поведенчески мерки, на които се спряхме заедно с ЧЕЗ са свързани с намаляване на температурата на помещенията с 1 градус, което обаче ще спести 6% от сметката ни”, обясни той. Друг съвет, който дава –това е намаляването на сметката за подгряване на вода с до 10%, в случай че температурата на бойлера бъде понижена от 60 на 55 градуса.

„Може да използвате т.нар. таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа, също така да използвате остатъчната топлина на домакинската фурна като от този навик ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за енергията от готвене„.

По думите му съвременните фурни са доста ефективни, тъй като се произвеждат по специално утвърдени директиви на ЕС с оглед именно на енергийната ефективност. Той добави и съвети по отношение на използването на пералнята, както и на сушилната на по-ниска температура, за да се спести енергията за загряване на водата.

„Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, това е важно, защото осигурява по-висока ефективност на въздухообменът. Също така не забравяйте, че ледът, който се образува в хладилниците значително повишава разходите за ток, така че е добре да размразявате често хладилника си.” Сред останалите съвети, които инж. Георгиев представи бяха готвенето с капак с цел запазване на парата, използване на съдове с дебело и равно дъно.

„Не забравяйте, че уреди като зарядните устройства, също оказват влияние върху месечните фактури, тъй като, когато бъдат включени в контакта, те са в изчакващ режим, и използват скрита енергия, която ние не виждаме като потребители”, каза той.

Инж. Георгиев лично направи демонстрация с помощта на уред за измерване разхода на енергия. Чрез този уред, достъпен в търговската мрежа, ще докажем консумацията на основни електроуреди – посочи той и направи опит с вентилатор на печка.

„При включването само на вентилатор, консумацията е само 14 вата, но по този начин, тя не успява да топли помещението, в което се намираме. Ако обаче превключим на първа степен, мощността се повишава с 1000 вата” – каза той. Инж. Георгиев обясни, че всеки един потребител би могъл да си закупи такъв уред и в рамките на месец или на повече от месец да направи анализ на потребление.