Българските военнослужещи ще бъдат облечени с нови униформи до 2015 г., съобщи командирът на Сухопътни войски на Българската армия генерал-майор Андрей Боцев в Асеновград.

По думите му, дотогава ще се изясни визията как да изглежда българският войник по отношение на облеклото и личното му оборудване. По повечето подробности вече е постигнато съгласие в спецкомисията, направени са и двуразови изпитания и констатираните на тях слабости са отстранени. „Целта ни е униформата да бъда максимално удобна”, увери генералът.

Той смята, че всички видови войски в армията трябва да бъдат облечена с една и съща униформа, но отново ще се спазят традициите по отношение на Военновъздушните и Военноморските сили. ВВС и ВМС.

„С една униформи обаче българските военнослужещи ще бъдат в задграничните мисии”, посочи още командирът на Сухопътните войски и добави, че новата униформа няма да натовари допълнително финансово МО.

Като приоритет на командването на Сухопътни войски ген. Боцев посочи подготовката и участието в трите мисии, където Българската армия има свои представители.
Основно според него ще се работи за поддържане на способностите, които има армията в момента, и надграждането им на база поетите ангажименти пред партньорите от НАТО.

Ген. Андрей Боцев връчи заповед на министъра на отбраната за встъпване в длъжност на новия командир на Четвърти артилерийски полк в Асеновград.