Двамата кметове на македонските градове Кочани и Виница са задържани снощи на ГКПП "Станке Лисичково" над Благоевград при опит да изнесат боеприпаси.

Кметовете на община Кочани Ратко Димитровски и на община Виница Емил Дончев са били задържани на българо-македонската граница вчера, след като са се опитали да изнесат през границата патрони. Двамата се прибирали в Македония след участие във вчерашния бизнес-форум в Благоевград.

Към 19:30 часа вчера граничните полицаи на ГКПП "Станке Лисичково" са проверили излизащ от страната автомобил "Ситроен", който е бил с македонска регистрация. В жабката му са открити 20 ловни патрона и кутия със 100 патрона за флоберка, 22-ри калибър, уточниха от пресцентъра на МВР.

По разпореждане на окръжна прокуратура, са задържани за 24 часа двамата македонски граждани на 39 и 57 години, които впоследствие се оказало, че са кметът на община Кочани Ратко Димитровски и кметът на община Виница Емил Дончев, уточняват от полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

Благоевградски адвокат пое вината на двамата кметове, казвайки, че патроните са негови и е забравил да си ги вземе от автомобила им. Тази сутрин, облепен с лепенки, ситроенът бе на паркинга пред граничния пункт.

"Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител", каза говорителят на Окръжна прокуратура Весела Стоилова. Работата по случая продължава.