Президентът на Русия Владимир Путин призова руската отбранителна индустрия постепенно да прекрати вноса, тъй като ЕС се готви да наложи забрана на продажбата на оръжия и технологии заради Украйна.

Путин заяви, че оръжейната индустрия на Русия е способна да произвежда всички, от което се нуждае страната. Той каза това по време на среща за начините за борба със санкциите.

Русия ще се съсредоточи "върху ускоряването на усилията за внос и заместване в националната отбранителна промишленост и за възможно най-голямо преминаване към произведени в Русия материали и части за специални съоръжения и оръжия", каза Путин.

ЕС може да одобри още във вторник повече санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза. Може да бъде наложена и забрана на продажбата на оръжия и чувствителни технологии.

"Нашата задача е да се защитим от рисковете от договори, които не биват спазвани от нашите чуждестранни партньори, включително и рисковете от политически характер", каза руският президент.

Русия е голям износител на оръжия, но също така внася военно оборудване и технологии.

САЩ и ЕС налагат допълнителни санкции срещу Русия, като обвиняват Москва, че продължава да снабдява проруските бунтовници в Източна Украйна с оръжия.