От пълненето на пуйката до купуването на подаръци и украсяването на елхата – списъкът със задачи за Коледа изглежда безкраен.

Но според ново изследване жените поемат основния дял от тези задачи. То установило, че дамите са отговорни за 24 задължения по Коледа, а на господата се падат само пет. Проучването показва още, че докато женските задължения варират от съставянето на списъци с подаръци до готвенето на коледната вечеря и опаковането на подаръците, мъжките задачи включват само нарязването на пуйката, отварянето на напитки за гостите и изхвърлянето на боклука.

Изследването на 2000 семейства установило още, че една десета от представителите на силния пол дори признават, че не правят нищо и оставят цялата подготовка и организация за Коледа на партньорката си. Сред задачите, които вършат жените в подготовката за Коледа, са още помощ за децата да напишат списъка си с желания за празника и писането и пускането на всички коледни картички. Решаването какви подаръци да се купят за децата, близките и дори за приятелите на децата и самото им купуване, опаковането на подаръците и раздаването им също са в списъка със задачи на жените.

Те отговарят и за коледните костюми на децата си за училище, поставянето на коледната украса, почистването на къщата за гостите на Коледа и голямото пазаруване на храна и напитки за празника. Дори на самия ден няма почивка за жените, тъй като ги чака готвене, а след него – миене на съдовете и подреждане.

Изследването установило още, че 45 на сто от двойките се карат за разпределението на коледните задължения. Близо шест на всеки десет двойки са влизали в пререкания заради това, че другата страна не върши достатъчно работа, а 46 на сто са спорили, защото партньорът или партньорката е забравил/а да направи или вземе нещо.