30 фирми са замесени в аферата със сухо мляко за милиони. Две от дружествата, участвали в ДДС измамата за 40 млн., от които 10 са присвоени, а 30 - изпрани, са пловдивски. "Набкос" и "Фрутико". Те са внасяли сухо мляко от страни от ЕС и са го продавали на мандри в цялата страна, укривайки с фалшиво фактуриране 2/3 от количествата. Така са успели да присвоят поне 10 млн., коментира в понеделник в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
"Това е само върхът на айсберга, разработките водят към още поне 30 други компании от цялата страна", обяви наблюдаващият делото прокурор Галина Минчева. Досега за аферата със сухо мляко бяха закопчани петима, но се чакат още арести, съобщава "Стандарт". В схемата за източване на ДДС са замесени служители на МВР и НАП, които са осигурили "чадър" за мошениците. Засега от разследването отказват да разкрият на какво нива в Министерство на финансите (МФ) и МВР са корумпираните чиновници - регионално или национално. Причината е, че така заподозрените ще имат шанс да прикрият следите си обясни прокурор Минчева.

"През последните години няма схема за източване на ДДС, в която да не са замесени служители от държавни институции без изключение", призна и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. "Все още много бизнесмени смятат, че след като имат контакти на определени нива, могат да си позволят да не внасят ДДС в държавната хазна. Това обаче няма да продължава. Предупреждението е към всички - полицаи, магистрати и данъчни. И нека е ясно друго - че усилията ни са насочени не към бушоните в тези схеми - клошари и безработни хора, а към лицата, които седят зад тях", предупреди Попов. "Разработката не е PR акция, ще я последват и други подобни", бе категоричен магистратът.

Любовен триъгълник стои зад аферата за 40 млн. със сухо мляко. Бехчет Аллимолла, жена му Нюргюл и любовницата Стефка бяха арестувани миналия четвъртък. "Мозъкът" на схемата Бехчет и Стефка, с която живеел на семейни начала, бяха закопчани в София. Законната съпруга Нюргюл пък бе арестувана във Варна. Другите двама бяха задържани в Пловдив и Крумово. След изтичането на 72-часовото им задържане миналата седмица съдът ги пусна под гаранция за 5000 лв.

А апелативният прокурор Иван Даскалов обяви, че обвинението ще обжалва, защото мястото им е в затвора. Между 3 и 8 г. затвор и конфискация на имущество грози Бехчет, Нюргюл, Стефка и помагачите им, ако бъдат признати за виновни.

Засега е ясно, че пловдивските фирми "Фрутико" ЕООД и "Набкос" ЕООД са основните, през които са извършвани измамите. Стоката е държана на склад и е продавана на мандри в цялата страна на черно. На по-късен етап те са били прехвърлени на клошаря от монтанското село Якимово Симеон Миланов. "Той е добросъвестен човек, който свидетелства, и срещу него няма повдигнато обвинение, тъй като съдейства на разследването", обясни прокурор Попов. Другите трийсетина фирми, сред които има две офшорни, регистрирани на Сейшелските острови, са имали различно участие в схемата. Навсякъде са завъртени "бушони", които да "гърмят" при реакция от страна на органите на реда - полиция и прокуратура.