Терминът деца индиго се появява за първи път през 1982 година в книгата на американския психолог и екстрасенс Нанси Ен Тап "Как да се ориентираме в живота с помощта на цвета". Нанси интуитивно класифицирала човешките психотипове по цветовете на спектъра на слънчевата светлина, получавайки поразително точна картина. Тя казва, че видяла за първи път деца с аура индиго в началото на 70-те години на миналия век. Те били различни: друг тип поведение, друг коефициент на интелигентност, изострена интуиция, някои имали паранормални способности.
Терминът добива популярност през 1999 година след излизането на книгата на американските езотерици Лий Керъл и Джен Тоубър "Децата индиго". Според тях децата индиго са нова брънка в историята на еволюцията на човечеството, призвана да ни върне в царството на светлината и любовта.

Аура - енергийно поле, излизащо извън пределите на физическото тяло на човека. Аура имат предметите, растенията, животните и, разбира се, човекът. Тя бива червена и оранжева, синя и кафява. В недалечното минало преобладавала виолетовата аура. Някога тя изместила почти всички останали цветове подобно на начина, по който сега аурата в цвят индиго заема лидерски позиции. Според свидетелствата на езотерици, екстрасенси, психолози 90% от първокласниците светят в дълбок тъмносин цвят. Това са деца индиго.

Неуправляемият умник
- Това дете е невъзможно! - Елка е готова да се разплаче. - Какво, нима трябва да напусна работа заради нея!? Тя проваля занятията в клас, понякога се държи просто непоносимо! Но е невероятно талантлива!

Пообърках се от тази толкова противоречива оценка на симпатичното момиченце. Приятелката ми, по съвместителство начална учителка, не престава:

- Представяш ли си, отивам тази сутрин на работа, Ирена ме посреща : "Вие сте прекрасна! Тази рокля страхотно подхожда на очите ви!" Чак се притесних - какво да й отговоря, след като само преди ден-два бях принудена да я изгоня от клас!

Елка виновно повдига поглед:
- Толкова деца са ми на главата! Не мога да се занимавам индивидуално с нея!

А с Ирена наистина трябва да се провеждат индивидуални занимания. И Елка знае това.

Момиченцето се интересува от абсолютно всичко. Защо живеем? Откъде се вземат децата? Какво са сълзите и защо плачем? Защо трябва да сме послушни и да учим английски и математика? И какви събития от предната вечер са накарали любимата й учителката да е толкова тъжна днес? При това Ирена понякога сама знае отговорите. Тя иска само да сподели мнението си.

Лош педагог?
За Ирена възрастният човек е информационен ресурс. Ако тя не може да получи отговори на въпросите си, просто губи интерес към този човек. Това дете, подобно на стотици други, придобива знания по някакъв мистичен начин - те идват при нея като откровение. Веднъж чула нещо, тя го запомня завинаги и иска да й се дава още и още! Само че има едно "но" - такива деца запомнят само това, което им е интересно.

- Преди няколко дни Ирена стана посред часа, събра си раницата и тръгна към вратата. На въпроса ми къде отива, отговори: "Вкъщи. Стана ми скучно с вас" - очите на Елка се напълниха със сълзи.
Опитът й да спре детето се провалил напълно:

- Обърках се. Искаше ми се да й се разкрещя, но това щеше да е абсолютно безполезно. Такива деца не понасят натиск. Докато се чудех как да постъпя, Ирена изчезна... Сигурно съм лош педагог.

Другите
Честно казано, Елка е прекрасен педагог. И не защото е моя приятелка, а защото разбира, че с такива деца трябва да се работи по различен начин. Училищната програма трябва да се нагажда според тях, а не обратното. Тъжното е, че Елка си остава заложница на изживялата времето си образователна система, в основата на която лежат страхът и твърдата дисциплина.

Много учители до ден-днешен са склонни да окачват етикети на опърничавите деца. А на тях просто им е скучно в нашето училище и се учат за тройки. В същото време IQ на децата индиго е 130, а у много от тях е до 160 - това е показател за гениалност. За да се върнат тези деца към общоприетото поведение, в някои случаи медиците ги тъпчат с психотропни препарати, твърдейки, че те страдат от загадъчен недъг с наименованието "синдром на хиперактивност и дефицит на внимание". Резултатът е повече от печален. Интелектуалното им ниво пада и бъдещето на нацията се превръща в баласт.

Момичетата са различни...

Като се има предвид, че деца индиго са започнали да се появяват в началото на 70-те години на миналия век, може да се предположи, че сред днешната младеж има пришълци от бъдещето. Може би ти си една от тях? Познала си в лицето на Ирена себе си? Освен това ти си...

- хиперактивна, комуникативна и дружелюбна. Малко си разсеяна и леко тромава. Значи ти си индиго хуманист;

- отличен манипулатор. Упорита си в преследването на целите си и те те интересуват много повече от околния свят. Добре си сложена физически, но си податлива на пагубни пристрастия. Следователно ти си индиго концептуалист;

- творчески човек, романтик. Ранима и сантиментална. Кльощава. Ти си индиго художник;

- заядлива и биткаджийка, знаеш всичко за всички. Поучаваш другите и не умееш да се приспособяваш. Малко по-едра си от връстниците си. Значи ти си индиго, "живееща във всички измерения".

Най-важното е, че ти знаеш своето предназначение още от дете. Интуитивно си отхвърляла всичко излишно. И сега си професионалист. На пръв поглед сякаш си постигнала всичко. Но ако наистина си индиго, никога няма да спреш да се развиваш.